De Wadwachtershut van Natuurmonumenten bij Utopia.
De Wadwachtershut van Natuurmonumenten bij Utopia. Foto: Eckard Boot

Zorgen over groei uitzichtpunten: toetsen aan Beeldkwaliteitsplan

Snelle groei van het aantal uitzichtpunten, belevingsplekken en andere bouwwerken in natuurgebieden op Texel baart Texels Belang zorgen.

De partij pleit er in een motie in de commissieronde van deze week voor terughoudend om te gaan met het toestaan van nieuwe uitzichtpunten.

TB signaleert twee ontwikkelingen: plaatsing en gebruik van zogenaamde keten en het gebruik van het boswachtershuisje bij de Slufter en bouwwerken voor extensief medegebruik in natuurgebieden.

De keten in de Mokbaai/De Geul en bij Utopia staan er inmiddels drie jaar en onlangs heeft het college toestemming gegeven voor nog drie jaar. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer geven aan dat ze duidelijk een meerwaarde hebben op gebied van informatieverstrekking, toezicht en monitoring. Er zijn volgens TB weliswaar geen negatieve signalen binnengekomen, maar daar is ook niet actief naar gevraagd.

Daarnaast zijn er in veel (nieuwe) natuurgebieden vogelkijkhutten, uitkijkpunten en andere uitzichtpunten verschenen. Per honderd hectare mag er op grond van het bestemmingsplan een worden geplaatst.

TB vindt dat het college van b en w selectiever moet omgaan bij het toepassen van haar bevoegdheden. "Aangezien een teveel aan bebouwing in de natuur de beleving ervan verstoort." Daarnaast wil TB "meer inzet op de inpassing van dit soort keten en bouwwerken, ook qua uitstraling (geen reclame, etc.) en locatiekeuze (minder zichtbaar)". De bebouwing zou moeten worden getoetst aan het Beeldkwaliteitsplan.

In juli 2018 kaartte TB dit onderwerp ook aan. Toen kwam de partij tot een kleine twintig uitzichtpunten op Texel, exclusief de keten bij Utopia en langs de Mokweg. B en w gaven toen aan dat een omgevingsvergunning hiervoor wel wordt getoetst aan het Beeldkwaliteitsplan, maar niet specifiek aan de kernwaarden.