Twee Texelaars op kieslijsten voor verkiezingen Provinciale Staten

Op de kandidatenlijsten van de politieke partijen die op 20 maart meedoen aan de provinciale verkiezingen in Noord-Holland staan twee Texelaars.

Ben Zegeren uit Den Burg staat 43ste op de kieslijst van het CDA en Jakob Jan Brouwer uit Den Burg staat 32ste op de lijst van de ChristenUnie. Het zijn niet direct verkiesbare plaatsen (het CDA heeft nu vijf zetels in Provinciale Staten en de ChristenUnie één), maar de twee zijn wel verkiesbaar. Bij de andere partijen staan geen Texelaars op de lijst.

De 66-jarige Ben Zegeren is al meer dan tien jaar raadslid op Texel voor het CDA. In het dagelijks leven is hij chauffeur op de Texelhopper. De 48-jarige Jakob Jan Brouwer, geboren en getogen op Texel, werkt bij de gemeente waar hij verantwoordelijk is voor beheer en inrichting van de openbare ruimte. Hij is sinds zijn studententijd aan de TU Delft bij de ChristenUnie betrokken. Hij staat tevens op de kandidatenlijst van de ChristenUnie (tweede) voor de waterschapsverkiezingen die eveneens op 20 maart worden gehouden. Brouwer studeerde in Delft af als stedebouwkundig ingenieur.

Texel heeft jarenlang bewoners van het eiland in Provinciale Staten van Noord-Holland gehad (Nel Eelman, Sacha Baggerman en Piet Zoon), maar sinds de laatste Statenverkiezingen in 2015 zitten er geen Texelaars meer in het provinciebestuur. In de praktijk zorgden bestuurders van Texel in Provinciale Staten vaak voor de nodige korte lijnen tussen Haarlem en Texel. De partijen moesten gisteren hun lijsten inleveren bij de provincie.