De nieuwe woonverblijven van de recent geopende kokscampus.
De nieuwe woonverblijven van de recent geopende kokscampus. Foto: Jeroen van Hattum

D66: "nog dit jaar meer woonunits"

Als het aan D66 ligt, wordt er nog dit jaar extra verplaatsbare huisvesting gerealiseerd aan de Slingerweg. Op deze plek werden in 2018 al twintig woonunits (containerwoningen) voor de koksopleiding gerealiseerd.

In een motie - die in de commissievergadering van vanavond wordt ingebracht - schrijft D66 het volgende: "Woontij heeft verplaatsbare huisvesting (20 woonunits) gerealiseerd voor de deelnemers aan de koksopleiding. De gemeente heeft de locatie beschikbaar gesteld, de tijdelijke omgevingsvergunning afgegeven voor maximaal tien jaar en gezorgd voor bouwrijpe grond. Een mooi, gezamenlijk initiatief, dat ons qua huisvesting op ideeën heeft gebracht. Er wordt gewerkt aan een nieuw woningbouwprogramma voor de periode 2020 – 2030, maar wij verwachten dat dat programma onvoldoende antwoord zal geven op de huidige en aanhoudende krapte op de woonmarkt op de korte termijn. Nog steeds zoeken veel (vooral jongere) inwoners, alleenstaanden en seizoenspersoneel naarstig naar betaalbare woonruimte en wij zien dat de komende jaren niet veranderen."

D66 ziet de snelle oplossing als goed wapen tegen de woningschaarste. "De gemeenteraad heeft een rondleiding gekregen en zelf kunnen aanschouwen dat de units niet alleen betaalbaar zijn, maar ook leuke (tijdelijke) woonruimte kunnen bieden. Ook voor andere woningzoekende in het sociale segment, dus. En hoewel het kleine units zijn, is het natuurlijk mogelijk om bij een meerpersoonshuishouden twee woonunits beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld."

"Gelet op de tijdelijkheid, het belang van woonruimte en aangezien het hier een dienst van algemeen economisch belang betreft (sociale huur) kan worden overwogen om ook hiervoor geen gebruiksvergoeding voor de grond in rekening te brengen."

Met deze onderbouwing roept de partij het college op om in samenwerking met in elk geval Woontij op korte termijn te onderzoeken op welke wijze het perceel gelegen aan de Slingerweg nog dit jaar van één of twee verplaatsbare huisvesting (met 20 of 40 woonunits) kan worden voorzien en de gemeenteraad hiervoor in het tweede kwartaal van 2019 een voorstel te doen toekomen en verder te onderzoeken of er andere locaties zijn die kunnen worden ingezet voor de realisatie van tijdelijke woonruimte (a la de units aan de Slingerweg) in verplaatsbare huisvesting, en daar uiterlijk bij de Programmabegroting Fase I inzicht in te geven.