Denise Betsema aan kop op het WK. Links naast haar Sanne Cant en rechtsachter Marianne Vos.
Denise Betsema aan kop op het WK. Links naast haar Sanne Cant en rechtsachter Marianne Vos. Foto: Dia Maat

Denise vierde in zeer sterke wedstrijd op WK

Ze begonnen er zaterdag langs de kant steeds meer in te geloven. Denise Betsema reed mee aan kop tijdens haar eerste wereldkampioenschap veldrijden en het zag er veelbelovend uit.

Tot in de eennalaatste ronde leek ze zelfs op een podiumplaats af te koersen, maar zover kwam het niet. In de laatste ronde kwam Denise - mede door alle geleverde inspanningen - net wat kracht tekort, waardoor ze moest toezien hoe de Belgische Sanne Cant wereldkampioen werd en Lucinda Brand en Marianne Vos tweede en derde werden. Zelf eindigde ze op een paar seconden achterstand als vierde in het deelnemersveld van veertig veldrijdsters.

Aan de meegereisde Texelse supporters lag het niet. Die waren vrijdagavond met de laatste boot naar de overkant vertrokken en waren de hele nacht met drie auto's doorgereden naar het Deense Bogense voor Denise. Ze waren in alle vroegte zelfs als eersten op het parcours. Zelfs de polsbandjes waren op dat moment nog niet eens aanwezig om aan bezoekers uit te delen.

Denise zelf kwam zaterdagochtend tegen half twaalf op het WK-terrein aan en was blij om te zien dat er Texelaars waren. De groep van elf personen had spandoeken met de afbeelding van Denise meegenomen en ook de Texelse vlag om daarmee langs het parcours te staan. De blauwe spandoeken met de afbeelding van Denise waren tijdens de live-uitzending van Studio Sport meermalen in beeld en ook de Texelse vlag was een keer te zien. Tijdens het commentaar op Studio Sport werd bij Denise ook weer even benoemd dat ze van Texel afkomstig is.

De Texelse supporters hadden strategisch hun posities uitgezocht op het crossterrein, zodat ze Denise tijdens elke ronde langs de zijlijn meerdere keren konden zien en aanmoedigen. Denise zelf was na afloop van de race in eerste instantie teleurgesteld over het missen van een podiumplaats, maar even later was ze dik tevreden dat ze op haar eerste wereldkampioenschap een vierde plaats had gereden. Op de website Wielerflits ging de vraag rond of er mogelijk niet meer in had gezeten voor Denise als Annemarie Worst op een gegeven moment een gat tussen de ontsnapte Cant en Denise en de rest van het veld niet had dichtgereden. Voor de einduitslag maakte het niet meer uit. Volgens Denise was Cant ook supersterk tijdens de wedstrijd.

Volgens de Texelse supporters waren de teammanagers van Marlux-Bingoal, de Belgische ploeg van Denise, en haar coach Tom de Kort vol lof over de 26-jarige Texelse. Ze waren ook vol vertrouwen over haar toekomst. Volgens de Texelaars was het overigens opvallend hoe toegankelijk en benaderbaar de deelnemers en de begeleiders waren.

Voor Denise staan de rest van het seizoen nog acht wedstrijden op het programma, waarvan de eerste komende woensdag 6 februari. Dan doet ze in het Belgische Maldegem mee aan de Parkcross. Die wedstrijd begint om 13:45 uur en is te zien op de live-stream van de VTM. Er wachten twee wedstrijden in de Superprestige. De eerste is komende zondag in het Belgische Hoogstraten en de tweede (en laatste) op zaterdag 16 februari in het Belgische Middelkerke. Denise staat vierde in het tussenklassement.

Wat haar seizoen tot nu toe betreft: ze werd derde op het EK in Rosmalen, vierde op NK in Huijbergen en ze won de EKZ CrossTour in Zwitserland. Ze won in Koksijde een wereldbekerwedstrijd en eindigde als vijfde in het eindklassement van de wereldbeker. En daar is nu een vierde plaats op het WK aan toegevoegd.