Op deze foto is goed te zien hoe de heftorens eruitzien.
Op deze foto is goed te zien hoe de heftorens eruitzien. Foto: Menno Mendera

Heftorens van de boot

Menno Mendera, naar eigen zeggen al sinds zijn kinderjaren fervent Texelganger, stoort zich aan de staat van de heftorens bij de boot. Hij stuurde er de volgende brief over.

Bij dit stukje staat een foto. Ahhhh, die goeie ouwe Schulpengat! Als u een traantje heeft weggepinkt, kijk dan eens een beetje links en rechts van de boot. Wat ziet u dan? Die dingen noemen ze heftorens. Die zorgen dat de brug kan bewegen tot de juiste hoogte bij het aanmeren van de boot. Nuttige gebouwtjes dus. Maar wat zien ze er uit! De vochtplekken en verfbladders zijn een eigen leven gaan leiden. Al jaren lang. En volgens de planning van Rijkswaterstaat (want die gaat daarover) blijft het ook nog jaren zo. Tot de grote renovatie in 2023 (als er niks tussenkomt). Vreemd. Als u het plan hebt om uw auto over een paar jaar te verkopen, stopt u dan ook meteen met onderhoud en wast u hem niet meer? Ondertussen kan de wachtende bootpassagier lekker een half uurtje staren naar een soort hoge schuurtjes die qua uiterlijk veel weg hebben van ouwe vervallen Oost Duitse grenswachtershuisjes. Welkom op Texel. We doen er alles aan om uw verblijf zo prettig mogelijk te maken, maar nu nog even niet.

Hoe lang zou dat nou duren en wat zou het kosten, die heftorens weer strak in de verse muurverf? Nou voorruit, dan nemen we die aan de Texelse kant ook meteen mee. Die zien er ietsiepietsie minder versleten uit, maar een opfrissertje kan geen kwaad en we zijn toch bezig. Het oog wil ook wat. Of blijven we zoals gezegd nog vier jaar naar achterstallig onderhoud kijken?

Rijkswaterstaat is de eigenaar/beheerder van de heftorens en de TESO maakt er gebruik van. Zou het niet mooi zijn als beide partijen over hun schaduw heen stappen en kwast en verfroller ter hand nemen? En als de gemeente een frisse entree op prijs zou stellen, zou die ook een duit in het verfblik kunnen doen? En de Texelse schilder die tijdens het werk in uitvoering z'n naambordje ter promotie op mag hangen, is toch best bereid coulant met de rekening om te gaan? En als dat niet genoeg zou zijn, dan kunnen de Texelse ondernemers toch sponsoren door hun lokale producten aan te prijzen op de gerenoveerde muurtjes? Mogelijkheden genoeg. Hoef je er in alle gevallen vier jaar niets meer aan te doen!

Hoe het ook zij, er moet wat gebeuren. Dus laten alle betrokken partijen er voor zorgen dat de burgemeester samen met de fanfare nog dit voorjaar een feestelijke onthulling in petto heeft!

Menno Mendera,

Sinds z'n kinderjaren fervent Texelganger.