Waagtoren te sterk voor En Passant

De op zaterdag 2 februari in Alkmaar gespeelde match tussen de Waagtoren en En Passant in de hoogste klasse van de Noord-Hollandse Schaakbond bleek een tamelijk kansloze missie voor de Texelse schakers: de Alkmaarders wonnen met de duidelijke cijfers 5,5 -2,5 van het eilandelijke schaakgilde, dat ondanks de nederlaag toch een paar plaatsjes op de ranglijst steeg en nu de vijfde plaats bezet; vooralsnog dreigt geen degradatie voor En Passant.

Het Texelse bondsteam heeft enkele flinke veren moeten laten door het vertrek van Thomas Richter naar München en het opzeggen van oud- Texels kampioen Kees de Best. Toch bleef En Passant aan de vier hoogste borden in de plus tegen de Alkmaarse top: Rienk Sijbesma voerde aan het eerste bord op voorbeeldige wijze zijn lichte stellingsvoordeel tegen Jos Vlaming in het eindspel tot winst,
terwijl Joop Rommets aan het tweede bord met de zwarte stukken in een stevig gevecht tenslotte in een lastig toreneindspel remiseerde met Dirk van de Meiden. Jaap Dros werd aan bord drie verrast door een tactische wending in de opening, die hem met een verloren stelling opzadelde. In barre nood zette Dros een val, waar tegenstander Gerard de Geus met open ogen inliep. Plotseling waren de kansen gekeerd. De partij eindigde na zware strijd in remise. Gert Both kwam voor En Passant eveneens tot een puntendeling tegen de sterke Vincent Pandelaar. In een gesloten Siciliaan kwam Both geen enkele moment echt in gevaar en de spelers kwamen na het middenspel remise overeen. Zo bleef En Passant aan de vier hoogste borden de Alkmaarse top de baas: 1,5-2,5.

Helaas lukt het de vier resterende borden niet tot scoren te komen: Gerard Postma greep in de tijdnoodfase mis tegen Ronald de Groot en werd toen met een paar krachtzetten aan de kant gezet.De partij leidde nog tot een vervelend incident waarbij de wedstrijdleider een dubieuze rol speelde en wat ertoe leidde dat Postma na afloop van de partij verklaarde een protest in te dienen bij de schaakbond. Dat is inmiddels gebeurd en de kwestie is in behandeling. Jaap de Wijk kreeg kansen genoeg tegen Ton Fasel, maar raakte in het verre middenspel op dwaalwegen, waarna hij langzaam werd weggeschoven. Ook Jon van Dorsten bereikte een alleszins acceptabele positie, maar toen hij in zware tijdnood een ongelukkige loperzet deed, bouwde Fasel zijn voordeel uit en won. Co van Heerwaarden was aan het laatste bord een maatje te klein voor Klaas Jan Koedijk, die uit de opening een stevig voordeel realiseerde en dat tenslotte omzette in een makkelijk gewonnen pionneneindspel.

Uitslagen: De Waagtoren - En Passant

Rienk Sijbesma- Jos Vlaming: 1-0
Dirk van der Meiden- Joop Rommets: 0,5 - 0,5
Gerard De Geus- Jaap Dros: 0,5 - 0,5
Vincent Pandelaar- Gert Both: 0,5 - 0,5
Ronald Groot- Gerard Postma: 1-0
Ton Fasel- Jaap de Wijk: 1-0
Rob Freer- Jon van Dorsten: 1-0
Klaas Jan Koedijk- Co van Heerwaarden: 1-0

Eindstand: 5,5 - 2,5