De politiek mengt zich in de discussie over zonneweiden op landbouwgrond.
De politiek mengt zich in de discussie over zonneweiden op landbouwgrond.

Na weerstand tegen windmolens nu kritiek over komst zonneparken

De beoogde transitie naar duurzame energie verloopt moeizaam. Na de weerstand tegen windmolens is er nu kritiek op plannen voor grote zonneparken op (agrarische) grond. Onder meer 17 hectare aan de Pelikaanweg. Wat betreft het CDA gaan die niet door.

Dat is af te leiden uit de vragen die de Texelse Christen Democraten daarover hebben gesteld aan het college van b en w.

De partij pleit voor behoud van agrarische grond en wijst op de nadelige gevolgen die de bodem van de velden met zonnepanelen zou ondervinden. "Bodemexpert Van Eekeren van het gerenommeerde Louis Bolk instituut voor biologische landbouw stelt dat blokkade van de bodem door een zonnepark leven op en in de bodem om zeep helpt, de effecten langdurig zijn en buitenlandse bevindingen verontrustend zijn." Ook in Trouw verscheen onlangs een kritisch artikel. "Internationale kennis en metingen voorspellen ellende, waarschuwen deskundigen van het Louis Bolk Instituut, het RIVM, de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en vogelorganisatie Sovon." Waarbij ook wordt gesteld dat "sluitend bewijs" daarvoor nog niet is geleverd.

Het CDA informeert hoeveel (en waar) aanvragen voor zonneparken bij de gemeente bekend zijn of verwacht worden. En of er onderzoek is gedaan of informatie is ingewonnen over de gevolgen van voor flora en fauna en met name de bodem van zonneparken. "Bent u het met het CDA eens dat dit buitengewoon zorgelijk is, dat we uiterst voorzichtig moeten zijn met de bodemvruchtbaarheid op Texel en dat dit wellicht al voldoende reden is om geen zonneparken toe te staan?"

Verwezen wordt naar een "dringend advies" van Rijksadviseur Leefomgeving Strootman, af te zien van zonneparken en zonnepanelen alleen op daken en boven parkeerterreinen te leggen. Volgens het CDA zijn daarvan op Texel nog vele onbenutte vierkante meters dak aanwezig.

Geïnformeerd wordt ook naar de "mogelijke effecten van spiegelende zonneparken op de Texelse vogelstand". "Is dit onderzocht en gaat u deze meewegen in uw oordeel?" Andere vraag is of het college de zorg deelt dat het toestaan van zonneparken kan zorgen dat energieopwekking gaat concurreren met agrarisch gebruik en dat dit de prijs van grond verder kan opdrijven. Het CDA signaleert dat voor de transitie naar duurzame energie, Texel zich vooral richt op zonnepanelen. De partij ziet graag meerdere pijlers.