Vijf recreatieve bedden Zeeburg in beeld voor plek bij Dorpzicht

De politieke partijen praten vanavond in de raadscommissie over het verplaatsen van vijf slaapplaatsen van Klein Zeeburg in polder Zeeburg naar het monumentale pand van Dorpzicht bij De Cocksdorp.

De bestemming van het perceel Stengweg 19 (Dorpzicht) moet daarvoor worden aangepast. De bestemming is nu 'Agrarisch Strandpolders' en het moet 'Recreatie – Recreatief Opstal' worden. Het bestemmen van Dorpzicht voor recreatie met een beperkt aantal bedden is het slot van een langlopend proces waarbij de voormalige kwelder weer natuurgebied is geworden. De agrarisch bedrijfsbebouwing van Dorpzicht is gesloopt en alleen het monumentale pand plus een bijbehorend bakhuis zijn blijven staan.

De bedden wisselen niet van eigenaar. Ze zijn eigendom van Staatsbosbeheer dat boerderij Zeeburg eerder doorverkocht aan een agrariër met uitzondering van de vijf recreatieve slaapplaatsen van een recreatief opstal dat bij de boerderij hoorde. Dat opstal is volgens een rapport van de gemeente inmiddels onklaar gemaakt door de keuken eruit te halen. De verplaatsing van de vijf bedden past niet precies binnen de gemeentelijke indeling van recreatieverblijven, omdat Dorpzicht 106 vierkante meter groot is. Daardoor moet het solitair liggende pand volgens de gemeente officieel als 'familiehuis' worden beschouwd en dergelijke huizen moeten officieel onderdeel zijn van een verblijfsrecreatief terrein.

Om van Dorpzicht toch een pand met recreatieve slaapplaatsen te kunnen maken, wordt het bestemmingsplan veranderd in 'Recreatie - Recreatief Opstal'. "Daarbij wordt opgemerkt dat voor dit specifieke object uitbreiding van het bestaande bouwwerk niet is toegestaan." De plannen voor de bestemmingswijziging lagen van 31 oktober tot 11 december ter inzage. Er werden geen zienswijzen op ingediend. Staatsbosbeheer besteedt de exploitatie van Dorpzicht zeer waarschijnlijk uit.