Chopperen.
Chopperen. Foto: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer gaat chopperen om heide meer ruimte te geven

Staatsbosbeheer begint volgende week met het chopperen van delen grond in De Muy, Seeting, het Duinpark en De Bleekersvallei.

Dat is een tussenvorm van maaien en plaggen. De begroeiing en enkele centimeters van de humuslaag worden weggehaald op stukken grond tot een halve hectare groot. Op die manier moet jonge heide de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Het moet tevens de ontwikkeling van bos op heidegrond tegengaan. Door te chopperen blijven de mineralen in de bodem en blijven de wortels van de heide onaangetast.

Volgens Staatsbosbeheer wordt waar nodig voorafgaand aan het chopperen opslag van bomen en struiken verwijderd. "Bezoekers kunnen mogelijk enige hinder ondervinden omdat paden tijdelijk zijn afgesloten. De verwachting is dat de werkzaamheden begin maart zijn afgerond. Volgens SBB keert niet alleen de heide terug, maar kunnen schapengras en mossen als rendiermos ook weer terugkeren evenals als dieren die bij de heide horen. Op het boswachtersblog van boswachter Erik van der Spek is te zien op welke plekken precies gechopperd gaat worden. Het werk moet begin maart klaar zijn.

De aarde en plantenresten die na de werkzaamheden overblijven, worden verwerkt op onverharde paden in het gebied. "Om ervoor te zorgen dat grassen en struiken de heide niet overwoekeren worden gechopperde stukken de komende jaren als het nodig is kort begraasd met schapen."

Het chopperen is volgens SBB één van de maatregelen uit het Natura 2000 beheerplan Duinen en Lage Land van Texel.

Het is tevens een maatregel uit het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS) die het effect van de stikstofneerslag moet verminderen. Het PAS is een programma van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarin Rijk, provincies, natuurorganisaties en ondernemers samenwerken.