"Extra bijdrage voor oplossingen OSG"

Rector Marcella Engbrenghof van de OSG heeft de Raad van Toezicht van Stichting OSG De Hogeberg een extra bijdrage gevraagd om meer te kunnen doen tegen het tekort aan medewerkers.

De school heeft inmiddels diverse pogingen ondernomen leraren te vinden om de lesuitval tegen te gaan, maar het probleem is hardnekkig. Dat zit niet alleen in de onmogelijkheid om vaste contracten aan te kunnen bieden aan nieuwe mensen, maar ook aan de afgelegen ligging. Schoolbesturen in Den Helder hebben eveneens moeite voldoende docenten te vinden.

De OSG probeerde de lesuitval begin dit schooljaar nog op te vangen door de zogeheten kaasschaafmethode. Daarbij kregen klassen die voor een bepaald vak geen docent hadden, alsnog les, maar dan van een docent die bij een andere klas werd weggehaald. Dat was een ingewikkelde constructie en de school is met die methode gestopt.

Volgens Engbrenghof wordt ook een beroep gedaan op uitzendbureaus om aan voldoende leerkrachten te komen, maar daar zijn vaak extra kosten mee gemoeid. Om huisvesting voor nieuwe mensen te vinden, wordt onder meer in informele kring rondgekeken of er nog mensen zijn die tijdelijk een vakantiehuisje beschikbaar kunnen stellen.

De medezeggenschapsraad en de ouderraad spraken afgelopen week desgevraagd hun steun uit voor de OSG al hielden de woordvoerders zich ook op de vlakte. De ouderraad schaarde zich achter de Raad van Toezicht die begin deze week - toen het oordeel van de Onderwijsinspectie bekend werd - van een "zware boodschap" sprak, met name voor de medewerkers van de OSG die iedere dag hun uiterste best doen. De Raad van Toezicht kondigde een verbeterplan aan om de kwaliteit van het onderwijs op de OSG te verbeteren.

De medezeggenschapsraad schaarde zich eveneens achter het verbeterplan. Binnen dat kader gaat de school op korte termijn aan de slag met een verbeterde aanpak richting de eindexamens. Bekeken wordt hoe ver de ruimte voor herkansingen binnen de wettelijke mogelijkheden kan worden opgerekt. In de voorexamen- en de examenklassen komen extra vaklessen en leerlingen kunnen extra persoonlijke begeleiding krijgen. Volgens Engbrenghof wordt bij de extra vaklessen de vrijblijvendheid minder. "Het was vaak dat ze konden komen, maar dat verschuift naar moeten komen."

Voor de langere termijn wil de school volgens het verbeterplan de deskundigheid van docenten verder professionaliseren, zodat de lesstof effectiever kan worden aangeboden. De inspectie benadrukte dat een aantal docenten nu ook al gedifferentieerd les geeft. De school heeft kortgeleden ook al een nieuw rooster ingevoerd. In het oude rooster was nog sprake van een half uur klassikale instructie waarna de leerlingen zelfstandig met schoolwerk aan de slag konden gaan. In het nieuwe rooster zijn lessen van een uur opgenomen met daarin nog steeds een half uur instructie, gevolgd door een tweede half uur waarbij de leerlingen in de klas blijven en de lesstof verwerken die ze in het eerste half uur gekregen hebben.

De OSG heeft vanuit het ministerie een begeleider toegewezen gekregen die gaat helpen bij het verbeterplan. Dat komt voort uit de onvoldoendes van de Onderwijsinspectie. De begeleider is een oud-inspecteur van de Onderwijsinspectie. Hij werkt mee aan het proces om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.