Leerlingen  aan het werk op een van de leerpleinen van de OSG.
Leerlingen aan het werk op een van de leerpleinen van de OSG. Archieffoto: Jeroen van Hattum

"Onderwijs is sociaal kapitaal Texel, behoud van kardinaal belang"

Het kwam voor menigeen als een schok toen de Werkgroep Onderzoek OSG in 2013 haar bevindingen presenteerde.

Het ging niet goed op de OSG en de school zat diep in de rode cijfers. Verschillende organisaties gingen met de beste intenties van start om de school te helpen, maar het bleek complex om één van de kleinste scholengemeenschappen voor voortgezet onderwijs in Nederland in rustiger vaarwater te krijgen.

Met een financiële injectie van €1,6 miljoen van de gemeente lukte het terug te keren naar de zwarte cijfers, maar de school kwam - ondanks een door de raad gesteunde toekomstvisie van verandermanager Johan Bommerson - niet in rustiger vaarwater. Er kwamen plannen voor een bestuurlijke fusie met Scholen aan Zee in Den Helder, maar dat ketste af in mei 2016. Op school heerste destijds de nodige scepsis over de intenties van Scholen aan Zee met de OSG.

In het schooljaar 2016/2017 werd van vmbo tot vwo het gepersonaliseerd leren ingevoerd (na een jaar proefdraaien op het vmbo) om leerlingen meer zelfstandigheid te geven. Volgens diverse leerlingen en ouders zijn veel problemen op dat systeem terug te voeren. Volgens de directie en destijds nog het college als schoolbestuur was het gepersonaliseerd leren de enige methode om het brede lesaanbod van de OSG op het eiland overeind te houden. Gepersonaliseerd leren is iets dat al jaren wordt bepleit door de landelijke raad voor Voortgezet Onderwijs. Het sluit aan bij het basisonderwijs en vervolgonderwijs na de middelbare school. De invoering van het systeem ging niettemin met vallen en opstaan en de ene leerling dan wel docent kon er beter mee overweg dan de ander. De school bleef in onrustig vaarwater wat sfeer en gevoelens over de school niet bij iedereen ten goede kwamen. De OSG organiseerde na oplopende kritieken koffieochtenden voor de ouders om zelf op school langs te komen, maar daar werd weinig gebruik van gemaakt. Onder leerlingen was te horen dat daar ook lang niet iedereen even gemotiveerd te krijgen was om te gaan leren.

De tegenvallende eindexamenuitslagen in 2018, de lesuitval en de moeite om docenten te vinden, helpen de school momenteel evenmin uit dat lastige vaarwater weg te komen. Het is niettemin te hopen dat dat wel gaat lukken in het belang van Texel. Jan Lancee, lid van de Werkgroep Onderzoek OSG uit 2013, verwoordde dat al in 2015. "Onderwijs is het sociaal kapitaal van Texel en het behoud van de school is van kardinaal belang voor het eiland."