Jeugdfoto van singer/songwriter Arnoud Roelfsema op het Texelse strand.
Jeugdfoto van singer/songwriter Arnoud Roelfsema op het Texelse strand. Foto: Collectie Arnoud Roelfsema

Vakanties inspireren singer/songwriter tot muzikale ode "Texel blijft"

"Als de zee een halve meter stijgt, is het fijn om te weten dat Texel blijft." Een zin uit het nummer "Texel blijft", geschreven en gezongen door Arnoud Roelfsema, het laatste nummer op het album "Poisoned Skies" dat hij zaterdag heeft uitgebracht.

Arnoud (19), opgegroeid in Bovenkarspel, student aan de University College Utrecht, bewaart goede herinneringen aan Texel. "Sinds ik me kan herinneren ben ik altijd jaarlijks met mijn ouders en mijn twee oudere zussen naar Texel op vakantie gegaan, meestal in februari/maart, aan het einde van de winter. We verbleven voor een lange tijd jaarlijks op De Krim, maar sinds een paar jaar zitten we in een huisje dat wat rustiger ligt en meer bij de bosrand. Texel heeft altijd een rol gespeeld in mijn leven, het komt altijd weer terug. Dat is fijn omdat ik zelf veel veranderd ben in de afgelopen jaren, maar de natuur op het eiland verandert een stuk minder snel. Ik heb dus het gevoel dat Texel altijd zo mooi zal blijven, wat er ook gebeurt in mijn leven. Dus zelfs "als je liefdesleven is doodgebloed"!

Zijn muziek schaart hij onder de categorie 'Mellow Gold', wat een soort soft rock is. "Ik maak al mijn muziek zelf, dus ik schrijf alles en speel en zing alles in. "Texel Blijft" past voor een deel bij het thema van dit album, dat nadruk legt op de donkere wolk van de problematiek van klimaatverandering en vervuiling die boven de jeugd ligt om in de toekomst op te lossen. Daar slaat de regel ook op "Als de zee een halve meter stijgt, is het fijn om te weten dat Texel blijft, want het ligt grotendeels (meer dan) een meter boven NAP." "Texel Blijft" is een akoestisch nummer. "Ik wilde de mooie eenvoudigheid van de Texelse natuur kwijt. Het stukje waar ik fluit heb ik zo geprobeerd op te nemen dat het lijkt alsof je iemand in het bos hoort fluiten, met een galm."

Voor andere nummers op "Poisened Skies", waarvoor hij ook zelf bas, elektrische gitaar, zang, piano en drums heeft ingespeeld, haalt hij zijn inspiratie uit de wereld om hem heen. "Dingen die gebeurd zijn en hoe ik over dingen denk. Ik probeer ook andermans verhaal soms te omschrijven, zoals in het nummer "Private War", dat letterlijk gaat over iemands privé-oorlog, iemand die nooit over zijn ervaringen in de tweede oorlog heeft willen praten met zijn familie, die dus met hem het graf zijn ingegaan.

"Poisoned Skies" is te beluisteren op Spotify, Apple Music, iTunes, Google Play, Amazon Music, Youtube, etc. Voor wie geen account heeft is het album te koop op iTunes.