Protestborden in de Kogerstraat tegen de voorgenomen hogere maximum snelheid.
Protestborden in de Kogerstraat tegen de voorgenomen hogere maximum snelheid. Foto: Gerard Timmerman

Buurt Kogerstraat: We worden geschiphold!

Protestborden in de Kogerstraat, waar veel bewoners vorige week dinsdag tijdens een hoorzitting over de herinrichting werden verrast door het plan van de gemeente de snelheid in het noordelijk deel te verhogen naar 50 kilometer per uur, het aantal parkeerplaatsen te verminderen en het trottoir te verhogen en versmallen.

De Kogerstraat is een belangrijke verkeersader naar het centrum. Volgens tellingen van de gemeente passeren er tussen de Akenbuurt en de rotonde dagelijks 8000 auto's. Hiervan rijden er 6000 door naar het centrum. De boel raakt regelmatig verstopt, er wordt te hard gereden (vijftig à zestig km/uur waar dertig is toegestaan) en bewoners kunnen zelf hun auto's niet meer voor de deur kwijt.

Belangrijkste wens van bewoners is het omlaag brengen van de snelheid, omdat er regelmatig veel harder wordt gereden dan de toegestane 30 km/uur. Andere wens is het weren van vracht- en landbouwverkeer (uitgezonderd bestemmingsverkeer), éénrichtingverkeer (niet unaniem gedeeld) en extra parkeerruimte voor bewoners.

Twee jaar geleden presenteerde de gemeente een voorlopig plan voor de herinrichting van de Kogerstraat. Prominent, maar ook omstreden onderdeel daarin was de invoer van eenrichtingverkeer in het noordelijk deel. Nadat dit op verzet stuitte, bleef het lang stil. Tot vorige week.

In het nieuwe plan wordt de maximum snelheid, die enkele jaren geleden met het oog op de veiligheid was verlaagd van 50 naar 30 km/uur, voorbij de rotonde weer verhoogd naar 50 km/uur. "Een zeer slechte ontwikkeling", vindt buurtbewoner Ad Waverijn. Hij zal inspreken tijdens de openbare raadscommissie van woensdag 6 februari. Ook andere buurtbewoners zullen dat doen.

Andere maatregel is dat de "slinger" in de weg verdwijnt, de stoep smaller/lager wordt en er ter hoogte van Hotel Kogerend acht à negen parkeerplaatsen verdwijnen. "Dit alles om er een brede 50 km-weg van te maken. De straat wordt onveiliger", melden vier straatbewoners in een brief aan hun mede-bewoners.

Het steekt hen dat bij de presentatie vorige week de indruk is gewekt dat dit voorlopig ontwerp vrijwel zeker ook het definitief ontwerp is. De tijd dringt, want volgens de gemeente moet het werk – dat wordt gecombineerd met werkzaamheden aan het riool - waarschijnlijk al in april worden aanbesteed. "Onze verwachting was om samen met de gemeente plannen uit te werken, waarin we een straat zouden hebben waarin we prettig kunnen wonen, die veilig is voor bewoners en verkeersdeelnemers, fietsers in het bijzonder en waar ieders belangen zoveel mogelijk worden behartigd. Echter, de gemeente is een onbetrouwbare partner gebleken."

De briefschrijvers voelen zich niet serieus genomen en "ernstig in hun belangen geschaad." Behalve onveiligheid vrezen ze voor waardedaling van hun huizen, snelheidsverhoging en te weinig parkeergelegenheid. "In alle andere dorpen op Texel is de snelheid na het kombord teruggebracht. Zodra er huizen naast de betreffende weg komen, wordt de snelheid teruggebracht naar 30 km/uur met versmalingen of drempel in de weg", schrijft een bewoner.

"We worden geschiphold!", doelt een straatgenoot op de volgens hem gebrekkige onderbouwing van de herinrichting en de snelheidsverhoging.

Met als argument dat bewoners dan niet vrijuit zouden kunnen spreken waren journalisten volgens de gemeente niet welkom op de hoorzitting.