De brievenbus bij het postkantoor in Den Burg. De verdwijnsticker zit er al op.
De brievenbus bij het postkantoor in Den Burg. De verdwijnsticker zit er al op. Foto: Jeroen van Hattum

Acht brievenbussen verdwijnen

PostNL begint eind februari met het weghalen van acht van de 25 brievenbussen op Texel.

Dat heeft PostNL woensdag laten weten. De organisatie is bezig met het verwijderen van brievenbussen, omdat er steeds minder post wordt verstuurd. Er verdwijnen vier brievenbussen in Den Burg, twee in De Cocksdorp, één in De Koog en één in Den Hoorn. Er blijft minimaal één brievenbus per dorp aanwezig.

In Den Burg gaat het om de brievenbussen aan de Parkstraat (bij het voormalige postkantoor), de Keesomlaan, de Boogerd en de Sluyscoog in de Mars. In De Cocksdorp betreft het de brievenbus op De Krim en aan de Zanddijk. In De Koog is het de brievenbus aan de Californiëweg en in Den Hoorn gaat het om de brievenbus op het haventerrein op 't Horntje. De brievenbus in de Parkstraat is een veelgebruikte brievenbus en het verdwijnen daarvan riep donderdag al protesten op.

Een overzicht van de zeventien plekken waar volgens PostNL wel brievenbussen blijven staan. Den Burg: De Zes, Vogelenzang, Gerritslanderdijkje, Schilpbanck en Bernhardlaan. De Cocksdorp: Molenlaan, Muyweg, Oorsprongweg en Krimweg. De Koog: Brink en Bosrandweg. Oosterend: Kerkstraat en op Oost. Den Hoorn: Diek en Dageraad. Oudeschild: Heemskerckstraat. De Waal: Hogereind.

Volgens PostNL is bij het bepalen van de vraag wat weggaat en wat blijft rekening gehouden met de "afstandseis voor brievenbussen die de Postwet voorschrijft". Minimaal drie weken voor vertrek, komt er een verdwijnsticker op de brievenbus om duidelijk te maken dat de voorziening verdwijnt. Bewoners ontvangen op het huisadres een brief met informatie over de veranderingen. Informatie is ook te vinden op postnl.nl/brievenbus."

De organisatie stelt in een persbericht dat met diverse organisatie is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. "Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij zorginstellingen blijven om die reden staan." Er verdwijnen in Noord-Holland Noord in totaal 314 brievenbussen waardoor het aantal van 902 naar 588 gaat. PostNL is landelijk al een paar jaar bezig het aantal brievenbussen te verminderen.