De ondertekening van de overeenkomst tussen Kaap Skil en STIFT.
De ondertekening van de overeenkomst tussen Kaap Skil en STIFT. Foto: Kaap Skil

STIFT steunt Kaap Skil

Toeristisch investeringsfonds STIFT levert een bijdrage van €150.000,- aan Kaap Skil. Daarmee worden plannen gemaakt voor de komst van de Palmhoutwrakcollectie en is vanaf begin maart een nieuw pronkstuk uit deze opgedoken collectie te zien.

Achter de schermen wordt hard gewerkt om over een paar jaar de Palmhoutwrakcollectie in al haar schoonheid op een voor de collectie veilige manier te kunnen presenteren aan het publiek. Vooral het kwetsbare textiel dat uit het vier eeuwen oude scheepswrak is gekomen, stelt hoge eisen aan de manier waarop het tentoongesteld kan worden. Begin 2018 kreeg het museum van het Waddenfonds een bijdrage voor het project 'Museum Kaap Skil thuishaven voor de Palmhoutwrakcollectie'. STIFT vult dit verder aan.

Onderdeel van het project is het op gezette tijden tussendoor tonen van onderdelen uit de bijzondere collectie. Op 7 maart zal tijdens een bijeenkomst in het Rijksmuseum een pronkstuk uit de Palmhoutwrakcollectie worden onthuld. Dan wordt tevens een korte documentaire over het onderzoek naar de collectie vertoond en een overzicht gepresenteerd van de onderzoeksresultaten tot nu toe. Vanaf zaterdag 9 maart is het pronkstuk bij Museum Kaap Skil te zien.

STIFT zet gelden afkomstig van de toeristenbelasting in voor projecten die leiden tot verbetering van het toeristisch product Texel. STIFT heeft de subisidieaanvraag gehonoreerd "omdat het voor Texel een geweldige kans is als de wereldwijd unieke Palmhoutwrakcollectie in Kaap Skil te zien is". De directie van Stichting Texels Museum en het bestuur van Stift zijn eensgezind in hun enthousiasme: "Deze bijdrage werkt als een hefboom om dit project te kunnen realiseren. Door te investeren in deze fase, draagt STIFT bij aan een hele mooie ontwikkeling voor het eiland op de lange termijn".

Op de foto ondertekenen Anneke Schrama, plaatsvervangend directeur van STM, en Jan Frederici, secretaris van STIFT, de overeenkomst.