OSG wil gesprek met ouders over school

De OSG in Den Burg gaat dinsdag 12 februari in gesprek met ouders over de problemen op school.

Dat liet rector Marcella Engbrenghof dinsdagavond tijdens een bijeenkomst op school weten. Die stond in het teken van de bevindingen van de Onderwijsinspectie die het havo-onderwijs als 'zeer zwak' bestempelde en delen van het vmbo en het vwo als 'niet-voldoende'.

Tijdens de bijeenkomst uitten ouders hun ongerustheid over de gang van zaken op school, maar het kwam niet tot discussies. Volgens de OSG is het beter om dat in kleinere verbanden te doen tijdens de bijeenkomst op 12 februari. Er komt nog een aparte bijeenkomst voor ouders met kinderen in de bovenbouw van de havo. Daar zakten vorig schooljaar 24 van de 89 eindexamenleerlingen voor hun diploma en bleven veel kinderen zitten in de vierde. Voor dit schooljaar ziet het er wederom niet rooskleurig uit voor de bovenbouw van de havo.

De Onderwijsinspectie maakt haar rapport over de OSG over een paar weken openbaar. Volgens de Wet op het Onderwijstoezicht is de Onderwijsinspectie volgens een woordvoerder verplicht om na de vaststelling vijf weken te wachten met publicatie. Er is al wel een samenvatting gemaakt en school is bij de beoordeling 'zeer zwak' volgens de inspectie verplicht dat te delen en te bespreken met ouders en leerlingen.

Op de website van de Onderwijsinspectie is te lezen dat er momenteel tien scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland zijn waar één of meerdere richtingen het predikaat 'zeer zwak' hebben. Een daarvan is Scholen aan Zee in Den Helder waar het vmbo (kader en beroeps) op de locatie Beroepsonderwijs als 'zeer zwak' wordt bestempeld. De havo-afdelingen van een school in Capelle aan de IJssel en een school in Den Haag staan op de site van de Onderwijsinspectie eveneens als 'zeer zwak' te boek.

De problemen op de OSG zijn er al langere tijd. Een van de grootste knelpunten is het gebrek aan docenten bij meerdere vakken waardoor de OSG met veel lesuitval te kampen heeft. Probleem is dat de OSG als school waar het aantal leerlingen krimpt nieuwe medewerkers geen vast contract kan aanbieden. De school kan wel tijdelijke contracten aanbieden, maar dat is hooguit voor twee schooljaren. Bij vervanging van docenten (bijvoorbeeld als gevolg van ziekte) kan het al snel veel korter zijn. "Dat is jammer', aldus Engbrenghof. "Het gaat om leerkrachten die vaak net van de opleiding af zijn en voor dynamiek binnen de school zorgen." Met name de vakken Economie en Duits hebben te lijden onder een gebrek aan docenten. Bijkomend probleem is dat het lastig is om huisvesting voor nieuwe docenten op het eiland geregeld te krijgen en dat het extra kosten met zich meebrengt.

Meer over de OSG op pagina 9.