Gerrit Lely in de kleine apotheek in 1977 in de voormalige kruidenierszaak aan de Molenstraat.
Gerrit Lely in de kleine apotheek in 1977 in de voormalige kruidenierszaak aan de Molenstraat. Foto: Collectie familie Lely

Apotheker haalde moderne jazz naar Texel

Met de vestiging van een kleinschalige apotheek in de Molenstraat legde Gerrit Lely in 1977 de basis voor de huidige apotheek aan de Weverstraat. Een gepassioneerd liefhebber van moderne jazz en ooit de sterkste bankdrukker van Texel.

Zijn vader kwam na de oorlog als vertegenwoordiger vaak op Texel en was bevriend met tal van Texelse ondernemers uit die tijd. Die binding met het eiland die toen ontstond, was de reden dat toen Gerrit, die in zijn jonge jaren nog had gevaren, een eigen apotheek startte, hij dit op Texel wilde doen. Die gelegenheid ontstond in 1977, toen hij vanuit Den Helder een kleine apotheek opende in Molenstraat 21, de voormalige kruidenierszaak. In die tijd waren de regels veranderd en zodra er een nieuwe huisarts kwam verdween op die plaats de apotheek. Lely dook in het "gat" dat was ontstaan nadat dokter Van Loon met pensioen was gegaan en Waverijn diens praktijk had overgenomen. De huisartsen waren natuurlijk niet blij met deze inkomstenderving. De Texelaars zaten er ook niet op te wachten. 'De dokter weet wat goed voor mij is', was nog de publieke opinie.

Met Ouwe Sunderklaas werd Lely op de korrel genomen en een actiecomité zamelde handtekeningen in om dokter Waverijn zijn apotheek te laten behouden. Vergeefs. Ondanks meningsverschillen met de huisartsen bleef de sfeer goed. Maar het was aanvankelijk best moeilijk patiënten binnen te krijgen en duurde wel een jaar of vijf jaar voordat de op zichzelf staande apotheek geaccepteerd werd.

In 1978 vestigde Lely de apotheek in het veel grotere "Het Wapen van Texel/Hotel De Graaf" aan de Weverstraat. Het veroorzaakte de nodige deining op het eiland, maar Lely ging er vanuit dat de "atmosfeer op het eiland spoedig zodanig zou zijn dat hij de huisartsenapotheken van de bestaande huisartsen kon overnemen en daarmee de gewenste basis aan het bedrijf geven. Een juiste visie. In de jaren die volgden veranderde de apotheek in de 'winkel' zoals we die vandaag de dag kennen. Terugkijkend bij het veertigjarig jubileum in 2017 vertelden Lely en Erna Kuip, die vanuit Den Helder was meegegaan en er van begin af aan werkte: "Het vak is wel enorm veranderd. Tegenwoordig ben je meer een manager, vroeger was je juist onzichtbaar. Je maakte zelf medicijnen die nauwkeurig werden samengesteld aan de hand van uitgebreide voorschriften."

Lely was een groot liefhebber van improviserende jazz. Hij speelde nog met zijn oude dienstmaat Hans Dulfer en jeugdvriend Dick Remelink van Ekseption en John Schuursma van Brainbox kwamen bij hem over de vloer. Lely behoorde tot de oprichters van de Alkmaarse en Bergense jazzclub Extase, waar hij Rie van Zwanenburg ontmoette, met wie hij later trouwde. Hij bezocht ook regelmatig het BIM (Bureau Improviserende Muziek) in Amsterdam, dat moderne jazzmuzikanten opleidde en van werk voorzag. Hij kende veel muzikanten. Deze contacten kwamen van pas als bestuurslid van de Vereniging Texel Jazz. Medebestuurslid Joop Groen: "Gerrit kende veel jazzmuzikanten, ook grote namen, die hij naar Texel haalde. Hij regelde bijvoorbeeld dat in de week van Texel Jazz op maandag improviserende jazz werd gespeeld. Zo heeft hij zijn liefde voor die muziek hier uitgedragen. Hij hield ook van dixieland en had nog een trompet van een Amerikaan." Rita Reys en Han Bennink waren jazzartiesten die in die tijd naar Texel kwamen.

Lely deed veel aan sport, voetbal, waterpolo en zwemmen. Zeer succesvol bankdrukker ook, jarenlang was hij heer en meester in het Texelse bankdrukcircuit. Bij wedstrijden in 1995 torste hij een gewicht van 140 kilogram omhoog, vestigde daarmee een clubrecord en bevestigde zijn reputatie als "sterkste man van Texel".

Gerrit Lely overleed donderdag 10 januari op 78-jarige leeftijd.