Schade vuilstort blijft onderwerp gesprek

Landbouwer Kees Kikkert wordt mogelijk gecompenseerd voor schade als gevolg van de aanleg van een ringdrainage bij de oude vuilstort van 't Horntje en schade uit het verleden door de vuilstort. De bronbemaling moet voorkomen dat ammoniak uit de stort in de sloot bij zijn land terechtkomt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de aanleg van ringdrainage de afstroom van ammonium uit de voormalige vuilstort bij 't Horntje zal tegengaan. In februari 2018 kwam hierover een rapport naar buiten. Het vervuilde water in de sloot van Kikkert stroomt nu door naar het gemaal van de Prins Hendrikpolder, waarna het werd gespuid. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil dat het oppervlaktewater voldoet aan de norm. Dat hier nu wél de hand aan wordt gehouden en in het verleden niet, houdt wellicht verband met de aanleg van de zandige dijk en de lagune bij Ceres. Opzet is dat het te spuien binnenwater via de onlangs aangelegde baai in de Waddenzee stroomt. Bedoeling is dat in deze lagune zout water uit de Waddenzee en het water uit de polder zich vermengen en dat zich hier bijzondere natuurwaarden ontwikkelen. Water met een te hoog ammoniakgehalte doet daar mogelijk afbreuk aan.

Persleiding

Het vervuilde binnenwater uit de ringdrainage bij de vuilstort zal via een persleiding naar waterzuivering Everstekoog worden gepompt. Dit zou er volgens een rapport voor moeten zorgen dat sloot- en grondwater in de omgeving weer aan de kwaliteitseisen voldoen en dat de (stank)overlast omlaag gaat.

Kikkert claimt al sinds de aanleg van de vuilstort schade te ondervinden van verzilting. Het plan voor de ringleiding mag volgens de gemeente dan de beste oplossing zijn, Kikkert, andere omwonenden en ook Han Lindeboom hadden liever een andere oplossing gezien. Maar daarmee is, in ieder geval op korte termijn, meer geld gemoeid. Kikkert verwacht dat de situatie na de aanleg van de ringdrainage er voor hem niet beter op zal worden, eerder minder. "Nog zouter."

Gesprekken

De afgelopen periode zijn de nodige gesprekken gevoerd over de kwestie. Ook Han Lindeboom was daarbij betrokken. Daarbij wordt volgens Lindeboom ook gekeken naar het nadeel dat Kikkert in de afgelopen vijftig jaar heeft ondervonden van de vuilstort. Want volgens Lindeboom bestaat er bij betrokken partijen geen verschil van mening over de oorzaak van de verzilting in de sloot bij Kikkert: de aanleg van de vuilstort.

Duidelijkheid

De gemeente meldt dat binnenkort een gesprek zal plaatsvinden met de direct omwonenden en wethouder Kooiman. "Alle partijen vinden het belangrijk om op korte termijn duidelijkheid te krijgen over de maatregelen. Tussen nu en vorig jaar zijn een aantal zaken (door bureaus) tot in detail uitgezocht, waaronder een alternatieve aanpak, mede op verzoek van de omwonenden. Nu blijkt dat de oplossing die vorig jaar het meest kansrijk geacht werd (ringdrainage) dat ook nu nog is. In overleg met de direct omwonenden wordt dit besproken en worden afspraken over het vervolg gemaakt. Over de compensatie van schade is nog niets te melden. Dit vormt onderdeel van de gesprekken. De gemeente en de provincie hebben overeenstemming over deze aanpak."