Genomineerden

Cultuurprijs

De gemeente reikt 9 februari de Cultuurprijs uit tijdens de jaarlijkse cultuurnacht in De Waal. Inwoners van Texel en de Adviescommissie Cultuurbeleid kiezen samen een winnaar uit drie genomineerden. De genomineerden zijn het 'theater na herdenken, een bombardement', 'Lange Juni' en 'Amici Cantus'.

Een stem uitbrengen kan tot 5 februari via www.texel.nl/cultuurprijs. De stemmen van inwoners tellen voor 50 procent mee in de eindscore. De andere 50 procent wordt bepaald door de Adviescommissie Cultuurbeleid. De prijs bedraagt €2.019,- en staat daarmee gelijk aan het jaartal waarin de prijs wordt uitgereikt.

Een van de drie genomineerden is het 'Theater na herdenken, een bombardement'. Een Texelse variant van de theatervoorstellingen op de Dam na de Nationale dodenherdenking op 4 mei in Amsterdam. De koppeling met de lokale oorlogsgeschiedenis geeft volgens het college een extra dimensie aan de herdenking en aan het bestaande cultuuraanbod op Texel.

Samenwerken aan cultuur: Tweede genomineerde is 'Lange Juni cultuurmaand Texel' dat sinds 2014 verschillende culturele evenementen en activiteiten samenbrengt. Het college waardeert met name de samenwerking die het Texels cultuuraanbod breder onder de aandacht brengt.

Eenkorig Matthäus Passion: Derde kanshebber zijn de klassieke concerten van het Texels koor Amici Cantus. Op 17 maart 2019 voert het koor in de Rooms-katholieke kerk de wereldpremière uit van een éénkorige versie van de Matthäus Passion.