Leerlingen van OSG De Hogeberg aan het werk.
Leerlingen van OSG De Hogeberg aan het werk. Archieffoto: Gerard Timmerman

Slecht rapport Onderwijsinspectie hard gelag voor OSG

Het rapport van de Onderwijsinspectie is een hard gelag voor OSG De Hogeberg in Den Burg.

Dat het niet goed gaat op de school is een bekend verhaal, maar het predikaat 'zeer zwak' voor de havo en 'niet-voldoende' voor delen van het vmbo en het vwo is wel erg zuur.

Voor 'zwarte pieten' en het wijzen met vingers is het nu niet het juiste tijdstip. Begin mei beginnen de eindexamens en het is zaak dat de leerlingen die eindexamen doen voldoende kans krijgen om hun eindexamens te halen. Vorig jaar zakten er op de OSG al meer leerlingen dan gebruikelijk voor hun eindexamen en voor de komende examens ziet het er vooralsnog evenmin rooskleurig uit. Ter illustratie: in 2018 moesten 54 van 257 eindexamenleerlingen herexamen doen. De helft van de herkansers zat op de havo.

De school heeft zelf al aangekondigd om de ruimte voor herkansingen binnen de wettelijke mogelijkheden te willen oprekken en er komen extra vaklessen voor de leerlingen die dit jaar en volgend jaar eindexamen doen. Het is voor de leerlingen, veelvuldig geplaagd door lesuitval, te hopen dat het toereikend is om het eindexamen te halen. Voor leerlingen in andere klassen is het te hopen dat zij ondanks de lesuitval voldoende zijn bijgebleven om aan het eind van het schooljaar over te kunnen gaan.

Het vervelende voor de OSG is dat de school al jaren in onstuimig weer zit. Er zijn niettemin diverse medewerkers die blijven proberen om de school in rustiger vaarwater te krijgen en het is voor hen te hopen dat die ruimte er blijft ondanks de recente bevindingen van de Onderwijsinspectie. De OSG begon een aantal jaar geleden met veranderingen in het onderwijs om de school ondanks een afnemend aantal leerlingen in de toekomst overeind te blijven houden.

Wat dat betreft is het voor de school te hopen dat er voldoende steun blijft bestaan. De OSG kent immers meerdere vlakken waar strijd moet worden geleverd. Er hangt bijvoorbeeld nog altijd een 'mogelijke korting van drie ton op de jaarlijkse bijdrage van het ministerie van Onderwijs in de lucht en de recente besluitvorming over het Onderwijscentrum deed de school evenmin goed. Daardoor ontstaat er over een paar jaar ruimteoverschot in het gebouw. De OSG heeft tot nu toe veel kunnen hebben, maar zonder voldoende steun blijft dat niet eeuwig goed gaan.