De uitgestrekte vlaktes van het nieuwe Ceres.
De uitgestrekte vlaktes van het nieuwe Ceres. Foto: Job Schepers

Plastic soep Ceres

Beatrijs Vissers uit Oudeschild is fervent wandelaar op Ceres. Zij maakt zich ernstig zorgen over de toename aan aanspoelend plastic. Zij schreef de volgende ingezonden brief, gericht aan burgemeester Uitdehaag.

Vanaf het moment dat ik op Texel ben komen wonen, eind 2011, loop ik met grote regelmaat op Ceres. Het strandje heb ik meteen in mijn hart gesloten; ik verzamelde er schelpen en oude tegelfragmentjes op de heenweg en op de terugweg verzamelde ik plastic, dat ik daar dan in de afvalbakken gooide.

Tijdens de dijkverzwaring was dat plezier van de baan, hoewel ik de werkzaamheden aan de dijk en de gemalen altijd met interesse heb gevolgd. Daarna kwam het grote plan van de zandige dijkversterking. Ook daar heb ik vaak naar zitten kijken. Nu het project bijna voltooid is en het nieuwe natuurgebied bijna een feit is, loop ik er wederom een aantal keer per week. Tegeltjes verzamelen gaat niet meer. Met het opspuiten van 5 miljoen kuub zand zijn alle schatten voorgoed verborgen. Schelpen rapen gaat weer prima. Wat er ook ligt: veel plastic. Met ieder getij spoelt er weer een nieuwe voorraad plastic soep aan. Wederom ga ik weer gewapend met plastic zakken naar Ceres om het plastic op te ruimen. Maar waar ik vroeger met een paar plastic zakken het strandje redelijk schoon kreeg (samen met andere mensen die hetzelfde deden) is dat nu niet meer te doen. De oppervlakte is vele malen groter en het plastic kan verder weg en overal naar toe vliegen. Per keer kan ik maar een klein stuk strand schoonmaken. Er zit een limiet aan wat ik elke keer kan meesjouwen.

Toen vroeg ik mij af: Hoe gaat Staatsbosbeheer dit kwetsbare en mooie natuurgebied voor de vogeltjes schoonhouden als met ieder getij nieuwe voorraad plastic soep aangevoerd wordt?

Bij al het wandelen viel mij ook het volgende op. De vogels verzamelen zich in groten getale op het nieuwe schiereiland. Kennelijk gaan ze daar hun nieuwe habitat maken. Op het nieuwe strand waar ik loop (en meestal loop ik er alleen) zijn er weinig vogels. Toen vroeg ik mij af: Waarom laten we het schiereiland niet afsluiten, voor vogeltjes en andere beestjes en laten we het strand aan de dijk gewoon openbaar toegankelijk, zodat de buurtbewoners kunnen helpen met schoonhouden. Tijdens onze protestbijeenkomsten op de raadsvergadering heeft U, burgemeester van Texel, beloofd om er alles aan te doen om een gedeeltelijke openstelling mogelijk te maken. U heeft dit ook op uw facebooktijdlijn geschreven. Dus vraag ik u nogmaals: Laat het nieuwe strand aan de dijk gewoon toegankelijk. Sluit het nieuwe schiereiland af voor de vogels. Degradeer de bewoners van Texel, die altijd met de natuur hebben geleefd, niet tot toeschouwers achter hekken.

Beatrijs Vissers, Oudeschild