Texelaars op verkiesbare plaatsen bij waterschapsverkiezingen

Texel kent in ieder geval drie kandidaten voor de waterschapsverkiezingen die woensdag 20 maart worden gehouden.

Arnold Langeveld uit Eierland en Arie Lap uit Den Hoorn staat op verkiesbare plaatsen, Eric Hercules is lijstduwer voor de PvdA. Lap staat derde op de lijst van Groen Water & Land en Langeveld staat tweede bij de VVD.

Hij stond aanvankelijk derde op de kieslijst van de VVD, maar is een plek opgeschoven nadat de lijsttrekker zich had teruggetrokken. Langeveld is daarmee tevens kandidaat om als hoogheemraad plaats te nemen in het dagelijks bestuur van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Texel kent in Langeveld en Lap twee aansprekende kandidaten voor het bestuur van het hoogheemraadschap. Lap zit - met een korte onderbreking - al zo'n dertig jaar in het waterschapsbestuur. Hij begon als ingeland bij Waterschap Texel, zat vervolgens in het bestuur van waterschap Hollands Kroon en later in het bestuur van Hollands Kroon. Dat was eerst voor het CDA en sinds 2015 voor Groen Water & Land.

Langeveld staat bekend iemand die zich al jarenlang inspant voor een goede omgang met water. Hij houdt zich bezig met de opvang, het vasthouden en het gebruik van zoet water voor onder meer de landbouw. Hij wil onder meer het waterschap dichter bij de bevolking brengen en zich inzetten voor goed waterbeheer en het keren van water bij de dijken. "Een goed wegenonderhoud is ook belangrijk."

Eric Hercules staat als lijstduwer op de 27ste plaats van de kieslijst van de PvdA. De oud-wethouder zegt in een toelichting bij de kieslijst het belang van waterbeheer op het eiland te hebben ervaren. "Als het water hoog tegen de dijk staat, voel je je veilig als je ziet dat het waterschap op dit moment de dijken versterkt. Ook het waterbeheer óp ons eiland is een kunststukje. Het waterschap zorgt ervoor dat er geen wateroverlast ontstaat, maar ook dat landbouw en natuurgebieden niet te droog worden." Op Facebook liet hij na opmerkingen van lezers weten zich ook in te zetten voor het behoud van schapen op de dijk.

Het college van hoofdingelanden van Hollands Noorderkwartier bestaat uit dertig leden. Daarvan zijn er 23 gekozen, drie aangewezen door de Kamer van Koophandel (namens het bedrijfsleven), drie door LTO Noord (namens de agrariërs) en één namens de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (terreinbeheerders). De waterschappen gelden als de oudste openbare bestuursorganen in Nederland. Ze houden zich bezig met waterbeheer en onderhoud van dijken.