Onderwijsinspectie: onvoldoende OSG

De havo 'zeer zwak' en een aantal onderdelen van het vmbo en het vwo 'niet-voldoende'. Aldus luidt het oordeel van de Onderwijsinspectie die de kwaliteit van het onderwijs op de OSG onderzocht.

Medewerkers van de scholengemeenschap in Den Burg kregen het oordeel gisteren te horen. De pijn zit onder meer in de vele lesuitval op school. De resultaten zijn evenmin goed: vorig schooljaar moest één op de vijf eindexamenleerlingen een hertentamen maken. De OSG kondigde gisteren een verbeterplan aan, waaronder verbeteringen voor de eindexamens.

De school gaat volgens rector-bestuurder Marcella Engbrenghof bekijken of de ruimte voor het herkansen van eindexamens binnen de wettelijke mogelijkheden kan worden opgerekt. Dat kan onder meer betekenen dat leerlingen straks meer gelegenheid krijgen om onvoldoendes alsnog te herstellen. Er komen extra vaklessen voor leerlingen die dit jaar of volgend schooljaar examen doen, er komt extra persoonlijke begeleiding beschikbaar en het rooster is aangepast.

"De lesuitval heeft gevolgen voor de wettelijke onderwijstijd", aldus de OSG in een verklaring. "In het vmbo en het vwo is de doorstroom naar het examen en de examenresultaten voldoende. Helaas geldt dat niet voor het havo."

Rob Limper, voorzitter van de Raad van Toezicht van stichting OSG De Hogeberg, sprak van een 'zware boodschap', maar ook van een boodschap die niet verrassend is. "De Raad heeft in de achterliggende maanden met verschillende geledingen in school gesproken. Daarnaast is goed geluisterd naar diverse signalen uit de Texelse samenleving. Al met al waren wij, samen met het bestuur, tot de conclusie gekomen dat een verbeterplan nodig is."

Limper zegt in een persbericht van de OSG nog in gesprek te gaan met belangrijke partijen op het eiland, waaronder TOP en de gemeenteraad. De onderwijsinspectie keert in mei terug op de OSG. In oktober 2019 en februari 2020 volgen heronderzoeken naar de kwaliteit van het onderwijs. School en inspectie zeggen het vertrouwen te hebben dat de OSG in staat is de verbeterpunten te realiseren.