Afbeelding
Foto:

De kant langs

Benzine oorlog

"Wat is de benzine toch duur!" Ik hoor het maar al te vaak. En ook de opmerking dat de brandstof hier nog een stukje duurder is dan aan de overkant. "Wat zeuren jullie Texelaars nou. Voordat jij je tank hebt leeggereden, kun je heel wat keer het eiland rond", relativeerde een overkantse kennis laatst.

Dat mag zo zijn, het prijsverschil liegt er niet om. Zelfs op Texel, zo leerde een rondje langs de tankstations. Aan de Pontweg bij Akenbuurt kostte een liter loodvrije euro maandag €1,69. Menig Texelaar gaat daarom naar de Welkoop, waar je diezelfde dag voor €1,65 per liter je auto kon voltanken. Een eindje verderop bij Garage Grisnigt aan de Bernhardlaan kostte diezelfde liter maandag "slechts" €1,64 per liter. De concurrenten houden elkaar naar verluidt goed in de gaten. Het verhaal gaat dat toen de één op een keer vergat de prijs op het uithangbord aan te passen aan de werkelijke (inmiddels verhoogde) prijs aan de pomp, de concurrent hardnekkig vasthield aan de (te) lage prijs. Totdat hij het in de gaten kreeg en alsnog overging tot een "marktconforme" prijs.

Veel Texelaars die aan de overkant zijn, maken in Den Helder of Den Oever een tussenstop. Ik zag afgelopen zondag dat een liter euro op Wieringen €1,54 kostte en een eindje verder kon je het bij een concurrent voor €1,52 tanken. Op een liter scheelt dat in vergelijking met Texel twaalf tot zeventien cent. Op een tank van pakweg vijftig liter zes tot achteneenhalve euro.

Waar komen die verschillen vandaan? Ik vroeg het aan Richard Buur van GP Groot Brandstoffen en Oliehandel uit Heiloo, dat op Texel en elders meerdere tankstations exploiteert. "Wij hanteren op Texel de adviesprijs van de oliemaatschappijen. Wij hebben op Texel te maken met andere logistieke kosten, zoals de boot, een relatief geringe omzet. Zo is het voor ons een haalbare exploitie."

Op Texel mogen de kilometers weliswaar beperkt blijven, tijdens verre reizen tikt het stevig aan. De meeste pompstations langs de snelwegen hebben de prijs er flink op. Boven de €1,70, zelfs nog duurder dan bij ons. Ook hier wordt kennelijk het advies van de oliemaatschappijen gevolgd.

De prijs begint pas te dalen als je de grens bent gepasseerd. In Duitsland tankten wij zondag langs de snelweg voor circa €1,60 per liter. Nog een stuivertje duurder dan het tankstation dat we iets daarvoor een eindje van de snelweg passeerden. Helaas, hadden we dat te laat in de gaten.

Ruim een week eerder vielen ons bijna de schellen van de ogen toen we tijdens onze wintersportvakantie in de buurt van de Weissensee voor slechts iets meer dan €1,17 per liter onze tank vulden. Tel uit je winst!

Je moet er natuurlijk wel in de buurt zijn, want het loont niet om ervoor om te rijden. Wellicht lukt het Sandor Mantje nog eens om op Texel een concurrerend tankstation te realiseren nabij de veerhaven. Bij de Esso waar mijn vader ooit zijn Dafje vulde met de "tijger in de tank" van Witvliet. Alweer vele decennia geleden, maar ook toen mopperde men al over de "dure benzine".

Niet iedereen schijnt overigens gevoelig te zijn voor deze "benzine oorlog". Een Texelaar die nogal op de centen was, zei daarover ooit: "De prijs maakt mij niet uit, ik tank toch altijd voor een tientje."

Gerard@texelsecourant.nl.