Henry Soyer:
Henry Soyer: "Oog hebben voor balans tussen natuur en landbouw." Foto: Jeroen van Hattum

"Besef dat je vertegenwoordiger mag zijn"

Liefst veertien klassen kreeg hij in 1982 in zijn eerste jaar op de RSG in Den Burg voor zijn kiezen. Het betekende in korte tijd meer dan driehonderd namen uit het hoofd leren kennen.

Henry Soyer uit Oosterend, die donderdag als nieuw raadslid voor GroenLinks werd geïnstalleerd, kijkt er nu lachend op terug. Destijds was het pittig om alles en iedereen in de veertien klassen uit elkaar te houden. Tegen het einde van het schooljaar stond hij zelfs op het punt om de RSG vaarwel te zeggen, totdat een mindering van het aantal uren per week uitkomst bood. "Dat heb ik sindsdien altijd aangehouden."

Henry en zijn vrouw Wilma kwamen in 1982 op 21-jarige en 22-jarige leeftijd voor het eerst op Texel wonen, nadat ze er werk hadden gevonden. Hij als scheikunde- en biologieleraar. De eerste periode Texel duurde tot 1987. Heimwee dreef hen terug naar Zevenaar (in de buurt van Nijmegen) waar ze beiden vandaan kwamen.

Tien jaar lang zetten ze geen voet op het eiland, maar daarna kwamen ze er weer regelmatig. Een paar jaar geleden begon het eiland opnieuw te trekken, waarna Henry en zijn vrouw zich als vrijwillig hoogwatertellers aanmeldden bij de Vogelwerkgroep. "Dan zouden we in ieder geval zes keer per jaar op Texel zijn." Al tijdens de eerste telling eind 2014 zagen ze een mooi huis in Oosterend te koop staan en in 2015 vestigden ze zich voor de tweede keer op Texel.

Henry: "De eerste en de tweede periode zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken. De eerste keer zijn we niet ingeburgerd, maar waren we teveel bezig met onze banen en ons werk op Aurora waar we geiten hielden en een kaasmakerij hadden." De twee zijn nu op meerdere fronten actief op het eiland. Ze tellen nog steeds voor de vogelwerkgroep en Henry is inmiddels voorzitter van voedselcoöperatie Texelse Kost. Twee jaar geleden sloot hij zich aan bij GroenLinks Texel nadat Jaap Vlaming een dringende oproep voor nieuwe mensen had gedaan. Het sloot aan bij zijn eigen sociaaldemocratisch gedachtegoed.

Na de terugkeer naar Zevenaar in 1987 werkte Henry tot vorig jaar bij Rijn IJssel in Arnhem, een MBO-instelling met circa veertienduizend leerlingen. Hij ontwikkelde zich daar tot beleidsmedewerker met als specialiteit leerlingen die door beperkingen buiten de boot dreigen te vallen. Hij trainde docenten om oog te hebben voor dergelijke leerlingen, hun kansen en hun mogelijkheden. "Neem als voorbeeld een leerling die doof is en verkoper wil worden. Dat is lastig in een winkel, maar zo iemand kan bij verkoop via internet volledig tot zijn recht komen. Maar daar moet je wel oog voor hebben. Voor mij past het bij de inclusieve maatschappij waarin iedereen mee kan doen."

Als raadslid wil hij onder meer oog houden voor de balans tussen natuur en landbouw. "Het zou prettig zijn als iedereen de loopgraven achter zich weet te laten en met elkaar in gesprek is." Zelf ligt zijn voorliefde bij natuur, al is het alleen al vanwege de vele reizen die hij en zijn vrouw in de loop der jaren over de wereld maakten. Hij is onder andere reisleider van wandeltochten op Spitsbergen. "Maar dat doe ik deze zomer voor het laatst. Dat wordt lastig te combineren met het raadslidmaatschap.' Hij was onder de indruk van de installatie afgelopen donderdag. "Je kunt je afvragen of dat allemaal zo officieel moet, maar als je daar staat, voelt dat goed. Dan heb je echt het besef dat je een vertegenwoordiger van de bevolking mag zijn."