Peter Holman met een kunstproject in het Friese Sloten in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa.
Peter Holman met een kunstproject in het Friese Sloten in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Foto: Aangeleverd

Materiaal dwingt me grens te zoeken

Wat is je favoriete plek op Texel?

Ongetwijfeld het gebied rond Kaap Noord! Iedere morgen loop ik daar mijn rondje met hond Belle. Het wad verandert iedere dag, eb en vloed laten hun sporen na en Vlieland is al of niet te zien, ik geniet van de uitgestrektheid van het strand rondom de vuurtoren en de nu deels afgebroken steiger van de Vriendschap die ik op mijn ronde terug passeer. Dit alles fascineert mij weer iedere dag.

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Zo'n 14 jaar geleden kwam ik voor het eerst op Texel. Alle Waddeneilanden had ik daarvoor meerdere malen bezocht, maar had het idee dat Texel een soort verlengde van Noord-Holland was; ik was meteen verknocht en kwam hier regelmatig. Tien jaar geleden kocht mijn zoon een huis in het buitengebied van De Cocksdorp en vroeg of ik er ook kwam wonen. Het was een aanlokkelijk aanbod; mijn familie roots liggen ook op het platteland èn ik kreeg de beschikking over een deel van de loods om een atelier in te richten.

Jan Wolkers Museum zou prachtige aanvulling op Texel zijn

Wat voor werk doet je?

Ik ben beeldend kunstenaar van beroep en binnen dit beroep ga je nooit met pensioen. Na lessen op de Kunstacademie was er in de zestiger jaren geen droog brood in deze sector te verdienen. Om toch brood op de plank te krijgen ben ik - part-time - in de GGZ gaan werken. Eerst de forensische psychiatrie, daarna ouderenzorg, volwassenen- en kinder- en jeugd psychiatrie. Alweer 15 jaar ben ik fulltime aan het werk binnen de Kunst. Iedere veertien dagen schrijf ik voor TexelditWeekend een kunstcolumn over een (Texelse) kunstenaar die op Texel of aan de overkant exposeert.

Met wat voor materiaal werk je graag?

Het liefst met brons, daarnaast met andere metalen en keramiek. De verschillende materialen worden waar mogelijk in combinatie gebruikt voor mijn kunstwerken. De tegenstellingen en eigenschappen ervan dwingen mij om grenzen op te zoeken en te verleggen.

Waar heb je zoal geëxposeerd?

Regelmatig op Texel bij exposities van kunstenaarsvereniging ZOUT waar ik vanaf de oprichting lid van ben. Vorig jaar bij verschillende galeries in het hele land, in het Rijswijks museum, Kunstdagen Ootmarsum en Kunst aan de Vaart in Assen. Bij Kunst aan de Vaart had ik de beschikking over een grote tuin met terrassen waar ik voor de eerste keer al mijn grote objecten kon exposeren. En ik was uitgenodigd om mee te doen aan een kunstproject in Sloten in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa.

Wat doe je verder zoal op het eiland?

Naast mijn werk, wandelen in de natuur en het eiland verder ontdekken, werk ik voor Vluchtelingenwerk Nederland. Eind 2016 kreeg ik het verzoek om een Syrische familie te begeleiden ten tijde van hun inburgering. Met veel plezier heb ik dit twee jaar gedaan, zij hebben veel geleerd en ik van hen. Inmiddels zit de periode er op, maar is er een vriendschapsband ontstaan. Iedere week zien we elkaar en gaan we de Nederlandse taal oefenen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Het is leuk om te ervaren dat ieder dorp zo zijn eigen kenmerken heeft; het ene dorp wat ingetogener (Oosterend), wat nog steeds Jeruzalem van het Noorden genoemd wordt en de ander ietwat anarchistisch zoals Den Hoorn met van oorsprong de loodsen. Ik ga om met "mensen van de overkant" maar ook met echte Texelaars. Texelaars zijn recht door zee, vaak kort van stof maar ook belangstellend naar anderen. Het heeft ook met je eigen houding te maken hoe er op je wordt gereageerd. Texelaars geven mij het gevoel "thuis te zijn".

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

De rust in de natuur, de gemoedelijkheid en een goede samenhang tussen natuur, toerisme en agrarische bestemmingen. De akkers met allerlei gewassen en bollen zijn toch ook een lust voor het oog.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Eigenlijk ben ik erg tevreden met hoe het is. Als ik iets zou mogen veranderen is het de snelheidsbeperking voor het verkeer. Op veel plaatsen worden natuurgebieden aangelegd, vaak naast de bestaande wegen. Het verkeer jakkert er met een snelheid van 80 km per uur, vaker hoger, langs. Stel daar een maximum snelheid van 60 km per uur in.

Wat mis je op Texel?

We hebben hier bijna alle voorzieningen, winkels, musea en verdere attracties voor jong en oud. Een gemiste kans vind ik het ontbreken van een Jan Wolkers museum; Jan Wolkers heeft hier gewoond, veel over Texel geschreven met name over de natuur. Een museum zou een prachtige aanvulling zijn op hetgeen Texel reeds biedt! Overigens ben ik zelf een fervente Jan Wolkers fan.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Kunstuitingen in het algemeen. Volgende week is de cultuurnacht in De Waal en straks hebben we weer de Lange Juni. Texelaars èn toeristen zijn kunst-minded. Van Gemeentewege zou er wat meer aandacht en inzet voor kunst mogen zijn om hiermee Texel op de kaart zetten!

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle mensen die vaak belangeloos anderen helpen, op scholen, bij mensen thuis, in musea en bij alle organisaties die goede doelen nastreven.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

We zijn er economisch van afhankelijk. Afgelopen zomer vond ik het wel erg druk, zelfs de Postweg had files te verwerken. Een beetje teveel van het goede. Oplossing zou een, eventuele gratis, pendelbus kunnen zijn.

Wat doe je over vijf jaar?

Natuurlijk zitten we, jong of oud, altijd in een leerproces. Ik pik daar ook een graantje van mee en denk over vijf jaar met die nieuw verworven kennis nog steeds mijn beroep uit te oefenen op mijn mooie stek in Eierland.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ingrid Walpoott uit De Waal. Zij was coördinator van Vluchtelingenwerk tot er (betaalde) managers werden aangesteld. Ingrid is een bevlogen vrijwilliger met veel kennis en inzicht over de wijze van integreren van vluchtelingen.