"Gekregen van onze voorvaderen en bewaren voor onze kinderen"

"We hebben deze plaats van onze voorvaderen gekregen en we willen hem bewaren voor onze kinderen en kleinkinderen, zodat het een warme plek is iedereen."

Met die woorden luidde Jaap Vlaming uit Den Burg gisteravond zijn wethouderschap in voor GroenLinks. Hij werd geïnstalleerd als nieuwe wethouder, nadat Sander van Knippenberg afscheid had genomen als wethouder. Vlaming vond het een eer dat iemand die van Oost afkomstig is, mag plaatsnemen in het college van burgemeester en wethouders. Hij kon zich niet heugen dat dat eerder was gebeurd. Vlaming liet weten dat het wethouderschap tot twee weken geleden niet in zijn gedachten speelde. Dat veranderde, nadat Van Knippenberg (wethouder sinds 7 mei 2018) had aangegeven te stoppen.

Vlaming nam één a twee dagen bedenktijd en besloot daarna de verantwoordelijkheid te nemen. Raadslid Elias Marseille (GroenLinks) bracht met een kwinkslag in herinnering hoe hij en Jaap voor de raadsverkiezingen van maart 2018 eens hadden zitten filosoferen over de uitkomst van de verkiezingen en de mogelijke gevolgen daarvan. Vlaming had toen nog aangegeven géén wethouder te willen worden. Raadslid Cees Hoogerheide bracht in herinnering dat een familielid van Vlaming vóór de oorlog ook al eens wethouder op Texel was geweest. Dat was Klaas Vlaming, een neef van de opa van Jaap Vlaming.

Scheidend wethouder Van Knippenberg gaf in zijn afscheidsspeech aan dat het wethouderschap niet langer te combineren was met zijn gezinssituatie (zijn hoogbegaafde dochter volgt passend onderwijs in Utrecht). Vlaming sprak de hoop uit dat de familie Van Knippenberg balans en harmonie vindt in de huidige gezinssituatie. Burgemeester Michiel Uitdehaag prees Van Knippenberg voor zijn omgang met het Onderwijscentrum en de vele belangen die in dat proces speelden. "Zie alles maar in één kruiwagen te houden." Hij vond het lovenswaardig dat Van Knippenberg voor zijn rol als vader koos.