Toezicht provincie op handhaving gemeente naar lichtste regime

De provincie Noord-Holland heeft het toezicht op de handhaving en toezicht van de gemeente teruggeschroefd naar het laagste regime.

Dat heeft de provincie laten weten. Die beoordeelde of de processen van de gemeente dusdanig zijn ingericht dat de toezicht- en handhavingstaken op het gebied van omgevingsrecht adequaat uitgevoerd kunnen worden. Dat leidde tot versoberd toezicht.

De provincie gaf als verbeterpunt mee dat er een uitvoeringsprogramma voor milieuzaken moet komen dat jaarlijks geƫvalueerd wordt. Volgens de gemeente draait Texel inmiddels samen met Regionale Uitvoeringsdienst (die een deel van de handhaving op Texel doet) een pilot om een werkbare en meetbare systematiek van milieutoezicht voor te bereiden.

De provincie gaf de gemeente ook het advies in het vakgebied Milieu inzichtelijk te maken welke taken de gemeente uitvoert en welke taken in handen zijn van de Regionale Uitvoeringsdienst of de Veiligheidsregio. Een ander advies is inzichtelijk te maken welke capaciteit of middelen nodig zijn om doelen te bereiken.

Voor de gemeente is het versoberd toezicht een opsteker. In 2017 was er nog een verbeterplan, nadat de afdeling in 2016 te kampen had gehad met onderbezetting. De handhaving vanuit de RUD is specifiek op het gebied van de milieuwetgeving voor zeventien gemeenten in Noord-Holland. De handhaving vanuit de gemeente richt zich op zaken die voortvloeien uit het omgevingsrecht (bouwen, ruimtelijke ordening en (brand)veiligheid), de Algemene Plaatselijke Verordening en bijzondere wetten als de Drank-en Horecawet.