Anders bekeken...

We lopen in de zon op een lange weg met uitzicht aan alle kanten over zee. 9 Kilometer lange Deltawerken. In het midden Neeltje Jans, 3 kilometer lang en voorzien van schuiven. De Oosterscheldekering tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Het is indrukwekkend. Met storm en of springvloed, als het zee water hoger komt dan 3 meter boven N.A.P, gaan de schuiven dicht. Neeltje Jans was ook het werkeiland. Om de betonnen pijlers van 30 tot 40 meter hoog te maken, was er per keer 18.000 ton nodig.

Transfer….

Dat is een allemachtige transfer geweest, met kranen en diepladers. Wij waren wat van de leg bij de werken aan de Waddenzeedijk op ons eiland, maar het is niets vergeleken bij dit stukje vakmanschap. Ik ken de transfer in het piepklein. Als een patiënt uit bed in de rolstoel moet, als hij vanaf bed op de douchestoel gaat, en vice versa, noemen wij het een transfer. Veel hangt af van dit moment. De leefkwaliteit en zijn actieradius worden bepaald door deze transfer. Wij leerden tillen op een bepaalde manier, later kwam de stalen verpleegster die ons het tillen makkelijker maakte, maar het moment is voor die persoon van levensbelang. Zo ook de transfer van zeewater hierboven van cruciaal belang kan zijn. Als ik foto's terugkijk van de watersnoodramp in 1953, waar in totaal in totaal 1835 mensen overleden. Als ik op Texel op het herdenkingsmonument de zes namen lees, kun je niet anders dan beamen dat de transfers op die dijken met noordwesterstorm het verschil hebben gemaakt.

Deze week ondergingen twintig konikpaarden uit de Oostvaardersplassen hun transfer naar onze duinen. Een mooi gezicht en voor de paarden een nieuwe toekomst. Gisteravond zag ik het gezicht van de sympathieke voetballer, de 21-jarige Frenkie de Jong, die voor 75 miljoen de transfer maakt naar Barcelona. Hij gaat spelen met Messi. Ik hoop ook voor hem op een mooi leefgebied met speelruimte en ontwikkeling.

Niet altijd is gezegd dat de transfer het goede verschil in petto heeft. Koralen en vissen van de Bugers Zoo steken de Noordzee over en worden overgeplaatst in de Chester Zoo in London. Zal deze transfer goed gaan? Al dagen volg ik het nieuws over het jongetje Julen dat viel in een 110 meter lange schacht. Kranen en reddingswerkers zijn uit alle macht bezig om vernuftig naast hem in de diepte in de grond de transfer naar de bewoonde wereld naar zijn vader en moeder mogelijk te maken. Of hij nog leeft is de vraag. Hopelijk heeft hij een beschermengel, zoals Nehalennia, Neeltje Jans op zijn schouder, maar ik vrees dat net als in de watersnood, de transfers, de kentering voor hem te laat komt.

Jozien

Een mooi gezicht en voor de paarden een nieuwe toekomst