Afbeelding
Foto: job schepers

@TXL

Participatieladder

"Onder meer aan de hand van de participatieladder stelt de raad vast wat de kaders zijn voor de totstandkoming van de nieuwe omgevingsvisie."

Ik laat de woorden van de voorlichter even bezinken. Een participatieladder. In het ambtelijk apparaat vast een doodnormale term, maar ik zag alweer zeven schilders tegelijkertijd op één ladder. De voorman is spontaan omgedoopt tot 'participeerbeer' en de stemming zit er lekker in.

Google is je vriend en dus de participatieladder maar even opgezocht. Zoals bij veel dingen, is het eerste wat je krijgt de definitie van Wikipedia. Die luidt als volgt: "Een participatieladder is een hiërarchie van participatievormen gerangschikt naar de mate waarin participatie binnen een maatschappij mogelijk is. Met een participatieladder is de mate van invloed die actieve burgers kunnen uitoefenen te toetsen."

Volgt u het nog? De raad mag dus gaan kijken in welke mate en op welke manier de burger bij de nieuwe omgevingsvisie wordt betrokken. De omgevingsvisie is heel kort door de bocht een document waarin het gewenste toekomstbeeld van Texel wordt geschetst. Als ik de gemeenteraad was zou ik vast één ding doen. Zet de participatieladder snel in de schuur en gooi de sleutel weg. Als je de burger wil laten participeren, moet je heel ver wegblijven van deze termen.

"Goedendag. Na uitgebreide bestudering van de participatieladder kwamen we bij u uit. Wij willen graag weten wat uw stip aan de horizon is (nog zo'n populaire term)." Ik denk dat de deur dan snel weer dicht gaat. Begrijp me niet verkeerd: de omgevingsvisie is een enorm belangrijk document en het is goed dat het gemaakt wordt. We staan op Texel namelijk wel voor wat uitdagingen. Maar ik hoop dat de gemeente de participatieladder is afgedaald voordat er echt wordt besloten. Ik ben bang dat het anders een participatiekloof wordt.

Job Schepers