Vertegenwoordigers van STIFT en de Texel Academy tekenen de overeenkomst.
Vertegenwoordigers van STIFT en de Texel Academy tekenen de overeenkomst. Foto: Jeroen van Hattum

Steun toeristisch investeringsfonds voor Texelse koksopleiding

Toeristisch investeringsfonds STIFT draagt €65.000,- bij aan de koksopleiding die een paar maanden geleden op Texel van start is gegaan.

Het bestuur van STIFT en het bestuur van de Texel Academy (afdeling koksopleiding) hebben daarvoor woensdag bij hotel De Pelikaan een overeenkomst met elkaar getekend. De bijdrage is bestemd voor de kwartiermaker die vorig jaar namens de initiatiefnemers van de koksopleiding aan de slag ging om de opleiding op poten te zetten.

Met de bijdrage van STIFT is de financiering van het project voor dit jaar rond. De koksopleiding bestaat uit een groep jongeren van de overkant (en een Texelaar) die twee dagen per week opleiding volgen in het gebouw van de OSG (MBO, niveau twee) en vier dagen in de week in de Texelse horeca werken.

De opleiding werd vanuit de Texelse horeca opgezet om iets te doen tegen de oplopende tekorten aan arbeidskrachten. Achter het gemeentehuis werd een 'kokscampus' gerealiseerd, zodat de leerlingen tijdens het volgen van de opleiding woonruimte op het eiland hebben. De kwartiermaker is Edmar Voeten die eerder al betrokken was bij de opleiding Fietstechniek bij Van der Linde in De Koog. Hij is tevens projectleider bij Match 2020, een organisatie in de Kop van Noord-Holland die zich inspant om vraag en aanbod op het gebied van werk in de Noordkop op elkaar te laten aansluiten.

Tijdens het tekenen van de overkomst kwam aan de orde dat er nog gesprekken moeten worden gevoerd over de continuïteit van de koksopleiding voor langere termijn. De kosten voor dit schooljaar zijn rond. maar dat is nog niet het geval voor de komende jaren.

De overheid kan financieel niet overal over de brug komen en ondernemers kunnen volgens Peter Bongaards, Marianne Langeveld en Rob Vos van de Texel Academy de kosten ook niet alleen dragen. Voorzitter Mark Poldner van STIFT gaf aan met de Texel Academy naar de mogelijkheden voor een toekomstigbestendig businessconcept te willen kijken. Voor STIFT was continuïteit van de opleiding een belangrijk argument om het project te steunen. "Het is goed om te zien dat de sector niet is blijven wachten, maar zelf wat is gaan regelen."

Kwartiermaker Voeten gaf aan dat er bekeken wordt of het verzorgen van opleidingen in de praktijk op Texel kan worden uitgebreid. Er is ook vanuit de detailhandel vraag naar nieuwe arbeidskrachten. "Maar dat zijn vooralsnog vergezichten."