Toekomstvisie

De gemeenteraad stelt binnenkort de kaders vast voor de te ontwikkelen Omgevingsvisie, de opvolger van 'Texel op Koers' uit 2008. In de Omgevingsvisie staat wat de gemeente in de toekomst voor Texel wil bereiken op het gebied van de fysieke leefomgeving. De fysieke leefomgeving bestaat uit infrastructuur, watersystemen, water, bodem, lucht, landschap, gebouwen en cultureel erfgoed.

De Omgevingsvisie wordt gemaakt omdat in 2021 de nieuwe Omgevingswet in werking treedt. "Om over de leefomgeving besluiten te nemen is inspraak van inwoners van Texel heel belangrijk. Daarom worden zij uitvoerig betrokken bij de keuzes die de gemeente maakt. Vragen die bijvoorbeeld gesteld worden zijn: Wat vinden burgers van het wonen op Texel, wat is de favoriete plek op Texel, waar maken burgers zich zorgen over of willen ze een bijdrage aan leveren, en welke plek verdient de komende jaren aandacht. Burgers worden dus via burgerparticipatie in de gelegenheid gesteld inspraak te leveren op de te vormen Omgevingsvisie. De uitkomst van het burgerparticipatietraject is een Omgevingsvisie vóór en dóór Texel. De gemeenteraad is bevoegd om de uiteindelijke Omgevingsvisie vast te stellen. Om die reden is de gemeenteraad bij aanvang van het proces voor de Omgevingsvisie aan zet, zoals nu bij het vaststellen van de kaders, voordat het proces van start gaat", meldt het college.

De gemeenteraad moet bijvoorbeeld kaders stellen aan de manier waarop de burger wordt betrokken in het proces. Volgens de voorlichting van gemeente is het belangrijk om niet alleen bepaalde groepen te spreken, maar ook de andere Texelaars.