Geen yurts bij

Novalishoeve

Er komen geen yurts bij de Novalishoeve. Het college heeft een principeverzoek daartoe afgewezen. De plaatsing was aangevraagd ten behoeve van een leer-werktraject.

Er wordt geen medewerking verleend aan het plaatsen van tien yurts op het terrein voor kamperen bij de boer op dit perceel. Het principeverzoek is gedaan omdat de Novalishoeve de mogelijkheid heeft om 10 yurts over te nemen. Bedoeling was dat deze kwamen te staan op het terrein waar omgevingsvergunning voor kamperen bij de boer is verleend. "Het doel is om een leer-werktraject op te starten, waarbij werkzaamheden als opzetten en afbreken van tenten, schoonmaak, receptiewerkzaamheden, verzorgen van ontbijten en dergelijke worden aangeboden. Dit alles onder deskundige begeleiding", meldt de gemeente.

Yurts, die het gehele kampeerseizoen blijven staan, worden volgens het college niet aangemerkt als kampeermiddel. "Dit zijn bouwwerken waarvoor een omgevingsvergunning nodig is." Het plaatsen van kampeermiddelen in de vorm van bouwwerken op terreinen voor kamperen bij de boer is niet toegestaan. Deze terreinen krijgen dan de uitstraling van huisjesterreinen. "

Deze ontwikkeling in het buitengebied is niet gewenst. Dit leidt direct tot ongewenste precedentwerking naar andere terreinen voor kamperen bij de boer toe. Het college wijkt niet af van de regels en heeft het principeverzoek negatief beoordeeld. Alternatieven voor het plaatsen van de yurts op het perceel zijn er niet. Yurts kunnen alleen op locaties geplaatst worden binnen de bestemming 'Recreatie - verblijfsrecreatieve terreinen'. Het leer-werktraject kan gerealiseerd worden op basis van de toegestane kampeermiddelen binnen de voorwaarden van omgevingsvergunning voor kamperen bij de boer. Het is niet afhankelijk van het plaatsen van yurts", motiveert het college het besluit.