Amici Cantus in de Rooms-katholieke kerk in Den Burg.
Amici Cantus in de Rooms-katholieke kerk in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Eenkorige Matthäus

Het belooft bij voorbaat al een bijzonder optreden te worden; het Texels koor Amici Cantus voert zondagmiddag 17 maart een eenkorige versie op van de Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach.

Uitvoeringen van de Matthäus Passion (het lijdensverhaal van Jezus Christus volgens het Evangelie van Matteüs) staan standaard bekend als uitvoeringen met twee koren. Amici Cantus komt met een éénkorige versie en dat wordt als zeer bijzonder omschreven.

De tweekorige versie van de Matthäus Passion is gebaseerd op een uitvoering van het muziekstuk die vermoedelijk in 1736 voor het eerst in een kerk in Leipzig heeft geklonken. Aangenomen wordt echter dat Bach vóór die tijd al eerdere versies van de Matthäus Passion heeft gemaakt en dat vermoedelijk 1727 of 1729 al een 'oerversie' van de Matthäus Passion heeft geklonken, eveneens in de Thomaskerk in Leipzig.

Rens Bijma, doctor in de muziekwetenschappen en een groot kenner van Bach, maakte een reconstructie van die 'oerversie' en die wordt zondag 17 maart opgevoerd in de Rooms-katholieke kerk in Den Burg. Het is de première van de reconstructie van Bijma. Hij was scheikundeleraar en wijdde zich na zijn pensionering in 2010 aan het bestuderen van de werken van Bach. Al op de middelbare school was hij liefhebber van de muziek van de componist geworden.

Bijma maakte zijn reconstructie zoals het bijna drie eeuwen geleden ook aanvankelijk de bedoeling van Bach moet zijn geweest. Het leidde volgens Bijma tot een paar aanpassingen in onder meer het openingskoor, een aantal koralen en één van de aria's wordt gezongen door een alt- in plaats van een basstem. Over het algemeen lijkt de eenkorige versie volgens Bijma veel op de gebruikelijk tweekorige uitvoering, met het verschil dat er nu één koor is.

Amici Cantus, dat uit zestien Texelse zangers bestaat, voert de Matthäus Passion op met barokorkest Eik en Linde waarmee vaker grote uitvoeringen zijn gedaan. Er zijn vier solisten: Paulien van der Werff (sopraan), Anne-Marieke Evers (alt), Satoshi Mizukoshi (tenor) en Joep van Geffen (Christus en bas). Nico van der Meel is evangelist. Lida Wels studeert het stuk met Amici Cantus in en Ellen Verburgt dirigeert op 17 maart de uitvoering.

De kaartverkoop voor de Matthäus Passion begint op 1 februari bij Nauta Boek en de VVV in Den Burg. Toegangsprijs is €19,50 (incl. programmaboekje en koffie/thee in de pauze). Reserveren is mogelijk bij Lida Wels op lidawels@kpnplanet.nl. Het concert begint zondag 17 maart om 15:00 uur in de Rooms-katholieke kerk aan de Molenstraat in Den Burg.

Het wordt het vijfde grote concert van Amici Cantus na het Requiem van Mozart in 2012, de Johannes Passion van Bach in 2013, een combinatie van muziekstukken van bekende componisten in 2015 en de Messiah van Händel in 2016.