Frank van der Linde overhandigt de AED aan Albert Winter.
Frank van der Linde overhandigt de AED aan Albert Winter. Foto: Jeroen van Hattum

Brandweer schenkt netwerk AED

AED-Burgernetwerk Texel is sinds deze week een AED van de Texelse brandweer rijker.

Het apparaat waarmee mensen met hartfalen geholpen kunnen worden, is afkomstig van de oude brandweerwagen van De Cocksdorp. Nadat die van het eiland was vertrokken, bleef de AED als oefenobject bij de brandweer, totdat daar het idee rees om het apparaat een nieuwe bestemming te geven.

Dick Jongeneel van de brandweer ging in overleg met de veiligheidsregio (waar de brandweer onder valt) en afgelopen week kwam het tot de overdracht. Frank van der Linde, brandweerman en in het dagelijks leven ook actief voor het netwerk, droeg de AED officieel over aan bestuurslid Albert Winter van het AED-netwerk.

Dat werd in 2013 opgericht en bestaat uit 321 burgerhulpverleners die gericht door de meldkamer opgepiept kunnen worden als er ergens een reanimatie is. Zij kunnen in aanloop naar de komst van de ambulance alvast met de reanimatie beginnen. De tijd die daarmee gewonnen wordt, kan het verschil tussen leven en dood betekenen.

Het AED Burgernetwerk beschikt over 65 AED's die verspreid over het eiland in verwarmde buitenkasten hangen. Een deel van de apparaten is door bedrijven beschikbaar gesteld. Het netwerk kent gemiddeld vijftien tot twintig keer per jaar een inzet op het eiland, waarbij burgerhulpverleners worden gealarmeerd. Betsie Verhoeven (06-20137627) heeft een coördinerende rol in het geheel.