"Verbinden visserij natuur en landbouw"

Het is een schrikbeeld dat nog wel eens wordt aangehaald: de Hoge Berg als een soort van 'Efteling' met attracties als bootjes waarmee toeristen over de Skilsloot kunnen varen.

Dat is dus het laatste wat met de nieuwe plannen voor de Hoge Berg wordt beoogd, benadrukken zowel Paul Rutten van Staatsbosbeheer, Marjan Boersen van de Stichting Marien Texel en Vibeke Roeper van de Stichting Buitenplaats Brakestein. Tijdens gesprekken over de plannen met betrokken organisaties is ook geregeld benoemd dat de Hoge Berg geen pretpark mag worden.

Behoud van het gebied, benadrukken van de kwaliteiten van de Hoge Berg en het maken van een verbinding met natuur, visserij en landbouw in de omgeving. Daar draait het om bij 'Boeren, vissers en buitenlui', de gezamenlijke naam van de zes beoogde projecten.

De initiatiefnemers hebben de ambitie om in totaal twee hectare cultuurhistorisch waardevol terrein te restaureren (de Franse Tuin beslaat de helft daarvan), jaarlijks 30.000 extra fietsers en wandelaars in het gebied te krijgen en een nieuwe doelgroep cultuurbezoekers van jaarlijks 7500 personen aan te boren. Het plan moet leiden tot tenminste €100.000,- extra per jaar in de Texelse economie en dat boeren in het Hoge Berggebied meer circulair kunnen gaan werken. De hoop is dat het aantal insecten in het gebied verdubbelt en dat er een betere voedselbeschikbaarheid voor weidevogels (waaronder 100 paar scholeksters) ontstaat.

Het Waddenfonds kende vorig jaar vier ton toe aan de 'Toeristische Parel', een ander project voor het Hogeberggebied. Dat staat los van de zes projecten waarvoor nu een aanvraag is gedaan. De 'Toeristische Parel' is van de Stichting Hoge Berg. Dat is bedoeld om streek- en merkproducten van de Hoge Berg beter tot hun recht te laten komen en voor het realiseren van toeristische accommodaties. Volgens Rutten van Staatsbosbeheer is het de bedoeling elkaar op de hoogte te houden, zodat de projecten elkaar versterken.