De rode bloedmaan in een tijdsoverzicht.
De rode bloedmaan in een tijdsoverzicht. Foto: Menno Heijn

"We zien in de praktijk nooit

Engelse vissers op Noordzee"

"Wij zien nooit Engelse vissers op de Noordzee. Daarom begrijpen we deze eis van de Britten niet", zei Cor Vonk (TX1 Klasina-J) vorige week tijdens RLT Late Night toen de Brexit aan de orde was.

Als die daadwerkelijk doorgaat, mag de Nederlandse vissersvloot niet meer werken in het Britse deel van de Noordzee en dat gaat pijn doen. Vonk was daarom in RTL Late Night om aan te geven wat de gevolgen kunnen zijn. Zo'n zestig procent van de Nederlandse vis zoals makreel, haring, tong en schol wordt uit Britse wateren gevist. Bij een harde Brexit, die na afgelopen stemmingen in het Britse parlement steeds dichterbij lijkt te komen, zal de Britse grens op 29 maart sluiten en mogen Europese vissers hun gezicht niet meer laten zien in het Britse watergebied.

"Dat betekent dat Nederlandse vissers over minder dan 2,5 maand massaal in de Nederlandse wateren gaan vissen", vertelt Johan Nooitgedagt, voorzitter bij de Nederlandse Vissersbond op de eigen site van de Vissersbond. "Dat is vissen op een postzegel. Er ontstaat onderlinge concurrentie en het recht van de sterkste bepaalt wie er overleeft. Meer dan 300 vissers, meer dan 1.500 bemanningsleden, visverwerkende bedrijven… allen zullen we deze nederlaag gaan voelen."

De naderende Brexit is niet het enige hoofdpijndossier van de Nederlandse vissers, de toekomst van het pulstuig is onzeker en er is zorg over toenemende windmolenparken op zee. "Er blijft steeds minder ruimte over voor de visserij en innovatieve methodes lijken te verliezen van emotionele debatten", zegt Nooitgedagt.

"Vissers weten niet waar ze aan toe zijn en krijgen hoofdpijn als ze na moeten denken over de toekomst op zee voor hun kinderen of kleinkinderen."Uiteindelijk hoop ik dat het hele gedoe met de Brexit-Britse-scheiding niet door zal gaan en dat de Britten tot andere inzichten komen."