Zwerfvuil op het strand.
Zwerfvuil op het strand. Foto: Website Ecomare

Onderzoek plastics

Ecomare heeft een oproep gedaan om mee te werken aan een project van Rijksuniversiteit Groningen om de hoeveelheid plastic korrels in het 'vloedmerk' van de Waddenzee en de Noordzeestranden in kaart te brengen.

Het 'vloedmerk' is de langgerekte strook op het strand die droogvalt als de laatste vloed is geweest en waar vervolgens de aanspoelsels achterblijven. Professor Han Olff van Rijksuniversiteit Groningen, initiatiefnemer van het project, heeft speciaal voor het in kaart brengen de website waddenplastic.nl in het leven geroepen. Daar kunnen op eenvoudige wijze resultaten ingevoerd worden.

Aanleiding voor het project waren de plastic korrels die begonnen aan te spoelen, nadat bij de MSC Zoe 291 containers overboord waren geslagen. "Inmiddels hebben onderzoekers van verschillende eilanden gehoord dat dit soort korrels al heel lang in het vloedmerk liggen. Daarom willen ze nu de hele omvang van het probleem in kaart brengen. Ze hopen op veel metingen over het hele waddengebied tot en met de Kop van Noord-Holland.

Ecomare heeft een instructie gepubliceerd voor mensen die aan het onderzoek meedoen. "Kies en volg een vloedmerklijn en doe, zolang je zin hebt, elke 10 meter een meting. Schat in een vierkantje van ongeveer 40×40 cm hoeveel plastic korrels er liggen. Graaf ook in het vloedmerk. Kijk of er ander plastic ligt en of er grotere stukken plastic liggen in een cirkel van 5 meter rond het meetpunt." Het aantal plastic korrels per stukje vloedmerk kan ingevoerd worden op waddenplastic.nl. Door de waarneming te koppelen aan de locatie, krijgen de wetenschappers inzicht over hoe de zeestromen lopen en waarheen vervuiling getransporteerd wordt. "Ook waarnemingen van plekken zonder korrels zijn van belang. De onderzoekers zijn niet alleen geïnteresseerd in de verspreiding in de ruimte, maar ook in de tijd. Er spoelen namelijk nog steeds korrels aan."

Verspreiding

Doel van het project is om de verspreiding van de korrels in kaart te brengen en over de tijd te volgen. Hiermee willen de onderzoekers in de eerste plaats bijdragen aan het efficiënt opruimen van de korrels door de plekken waar ze het meeste liggen te identificeren. Daarnaast kan de kaart dienen als startpunt voor vervolgonderzoek dat door Rijkswaterstaat en de Waddenacademie wordt ontwikkeld. "Hoe meer mensen meedoen, hoe nauwkeuriger de kaart wordt. Combineer een wandeling over het strand of langs de waddendijk eens met het invoeren van een paar meetpunten."