Meer bezwaren tegen kosten ontheffing

Het rekenen van kosten voor een ontheffing op een inrijverbod roept op meer plekken op het eiland protesten op.

Bewoners van de Verlorenkost in Oosterend hebben er eveneens moeite mee dat zij vanaf dit jaar moeten betalen voor een ontheffing om hij hun woningen te kunnen komen. Bewoner Albert Hoven liet weten een ontheffing aan te vragen, maar dan ook meteen een bezwaarschrift bij de gemeente in te dienen.

De gemeente brengt sinds dit jaar €42,05 in rekening voor een ontheffing op een inrijverbod. Dat geldt voor een periode van vijf jaar. Voor bedrijven werd al een tarief gerekend, maar bewoners kregen de ontheffing tot vorig jaar gratis van de gemeente. Het tarief geldt voor elke straat op Texel waar een inrijverbod is. Bewoners van het centrum van Den Burg uitten hier hun bezwaar over en vanuit de Verlorenkost werden ook brieven naar de gemeente gestuurd.

Volgens de gemeente stond in een bevestigingsmail die mensen vorig jaar kregen na het aanvragen van een ontheffing dat er vanaf 2019 kosten gerekend zouden worden. Bewoners van het centrum van Den Burg zeggen in een reactie zij vorig jaar niets gelezen hebben over een aanstaande heffing. Daar heerst wrevel dat ook voor de ontheffing voor een scooter €42,05 wordt gerekend.

Volgens de gemeente bestond er al de mogelijkheid om bij bewoners leges te vragen voor de ontheffing, maar werd daar tot nu toe geen gebruik van gemaakt. Om rechtsongelijkheid ten opzichte van bedrijven te voorkomen, worden de kosten vanaf dit jaar wel in rekening gebracht. In het centrum van Den Burg leeft de vraag in hoeverre het nou werkelijk in de rechtsongelijkheid zit.

De pijn lijkt vooral te zitten in de vraag waar de verandering vandaan komt. Volgens de gemeente is het besluit genomen in 2017 na bezwaren die duidelijk maakten dat er rechtsongelijkheid was. De leges voor 2019 zijn in de raadsvergadering van 19 december vastgesteld in de belastingverordeningen. Vanuit Oosterend werd eind vorig jaar na 19 december al bezwaar aangetekend en dat leverde de reactie op dat het bezwaar prematuur was, omdat er nog geen ontheffing was aangevraagd.