Bob Markus op de haven van Oudeschild.
Bob Markus op de haven van Oudeschild. Foto: Aangeleverd

Bij helder weer zie je duizenden sterren

Wat is uw favoriete plek op Texel?

Dat is eigenlijk ons huis De Wijde Blick en de tuin eromheen. Het is een unieke plek in het noordelijke deel van Texel, vlak bij De Cocksdorp, omsloten door het Krimbos. Wij hebben hoge bomen tegen de wind, veel struiken voor de luwte, open plekken voor de zon. Het bijzondere aan ons huis is dat het eigenlijk op een duin staat en dus hoger ligt dan de rest van de tuin.

Hoe bent u op Texel terecht gekomen?

Mijn familie was lid van een kampeerclub de NTKC. Een vereniging om primitief te kamperen. Ook op Texel was zo'n kampeerterrein, De Slufter. Dat is er nu nog steeds en ligt tegenover Landal Sluftervallei. Mijn broer en ik kampeerden al vroeg zelfstandig en reden op de Puch het land door, dus ook naar Texel. In die tijd was Sarasani erg in trek bij jongelui. Wij waren dus al jong besmet met het Texelvirus, met als gevolg dat mijn vrouw en ik later ook weer met onze kinderen op Texel gingen kamperen. Wij hebben een speciale band met schapenwol omdat mijn vrouw Kittie en ik al in 1972 een boek hebben geschreven over het spinnen van schapenwol. Wij kochten veel ruwe wol bij de Wolfederatie en nog steeds kunnen wij het niet laten om bij schapenboeren een paar vachten te kopen als er weer geschoren wordt.

We waren al op jonge leeftijd besmet met het Texelvirus

Wat voor werk doet u?

Ik ben uitgever en heb een uitgeverij van kinderboeken De Vier Windstreken, gevestigd in Rijswijk. Wij geven mooie prentenboeken uit met bekende titels als de Mooiste Vis van de Zee en Lars de kleine IJsbeer, maar ook de boeken Joupy en Souwtje van Monica Maas. Graag zoek ik ook op Texel naar talent voor onze boeken en hebben wij al van een aantal Texelse illustratoren en auteurs boeken uitgegeven.

Wat is het mooie aan kinderboeken?

Kinderboeken uitgeven is een feest. Kinderboeken zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Er is een enorme variatie aan kinderboeken, omdat voor elke leeftijdsgroep zich weer nieuwe onderwerpen aandienen. Dat gaat door van nul tot jongvolwassenen en gek genoeg worden er ook veel kinderboeken gelezen door volwassenen.

Wat doet u in uw vrije tijd op het eiland?

Mijn vrouw Kittie is kunstenaar en lid van de Texelse kunstenaarsvereniging Zout. In de afgelopen jaren hebben we een mooi atelier gebouwd in onze tuin waarin veel mogelijk is. We organiseren exposities van haar werk, maar ook vaak in combinatie met andere kunstenaars. Jaarlijks organiseren wij exposities waarvoor wij kunstenaars uitnodigen, maar ook vrienden met eigengemaakte producten en Texelse auteurs en illustratoren van de uitgeverij. In combinatie met vrienden die muziek maken is dat altijd een heel vrolijk weekend in het begin van de zomer.

Wat is het mooie aan het opzetten van dieren?

Het mooie aan dieren opzetten is dat je het dode dier weer in zijn oorspronkelijke vorm terugbrengt. Ik heb eigenlijk sinds mijn eerste biologieles al belangstelling hiervoor gehad en ik ben begonnen met het verzamelen van reeds opgezette dieren. De uitdaging om dat zelf te doen ligt dan voor de hand. Zo af en toe kom je in de tuin een dode vogel tegen die nog vers genoeg is om te prepareren. In de vriezer blijven ze wel goed totdat je er tijd voor hebt.

Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Over het algemeen zijn de mensen op Texel vriendelijk, ze hebben een gemeenschappelijke interesse, ze houden van de natuur. Ze hebben een goed band met het eiland, zeker de niet-Texelaars die bewust hebben gekozen voor Texel. Wij hebben natuurlijk nog een huis in Voorburg, waar we officieel wonen en brengen ongeveer de helft van het jaar op Texel door. Met onze vrienden op Texel is het er dan heel gezellig.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

De spaarzame verlichting op het eiland. Het is er 's avonds en 's nachts lekker donker. Bij helder weer kun je de duizenden sterren zien en als het volle maan is kun je er een boek bij lezen. De tegenstelling met de grote stad is enorm, het licht daar overstraalt het firmament. Een heldere sterrennacht in onze tuin met het geruis van de zee op de achtergrond is een bijzondere ervaring.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Er zijn op Texel nogal wat bouwvallen die best afgebroken mogen worden. Ze staan er jaren en er gebeurt niets mee. Het wordt alleen een grotere hoop stenen. .

Wat is er zonde aan Texel?

Het nieuwe bouwwerk op De Krim, de Evenementenhal. Het is een buitenproportioneel gebouw, zo groot dat je denkt dat daar een station of terminal is gebouwd. Wij hebben een aantal jaren een huis gehad op De Krim en daar werd veel aandacht besteed aan het park om het de gasten zoveel mogelijk naar de zin te maken. Het nieuwe zwembad is daar een voorbeeld van. Echter deze hal en het nabijgelegen parkeerterrein is ontsierend.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Er zijn op het eiland eigenlijk best veel kunstenaars. Alleen de vereniging Zout telt al 80 leden. Het zou de gemeente sieren om die kunstenaarsvereniging beter te ondersteunen. Het zou het imago van Texel ook op dit punt vergroten en meer kunst en geïnteresseerde mensen aantrekken.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Renske van den Tempel. Wij kennen haar al heel lang. Zij is een heel creatief mens die steeds met nieuwe ideeën komt. Haar schapentheater was daar een van. Haar hele leven is verbonden met schapen. Onlangs heeft zij een stolpboerderij voor een deel in de oorspronkelijke staat hersteld. Zij heeft daar fantastische plannen mee.

Wat doet u over vijf jaar?

Hopelijk nog steeds hetzelfde. Misschien iets meer afstand van de uitgeverij, maar toch wel een betrokkenheid bij onze beide bedrijven. Twee van onze vier dochters leiden een groothandel in woondecoraties, die bijna 40 jaar geleden door mijn vrouw is gestart. Net zoals de uitgeverij hebben zij contacten over de hele wereld en het is goed om daarbij van de zijlijn een beetje toe te kijken.

Volgende 'Eiland Van...' ?

Ik zou graag Peter Holman, een collega-kunstenaar van mijn vrouw en een goede vriend van ons uitnodigen. Hij woont al jaren op het eiland, maakt mooie dingen en is zeer betrokken bij de mensen op het eiland.