Esmeralda Jimmink bezig met het drukken van de kalenders.
Esmeralda Jimmink bezig met het drukken van de kalenders. Foto: Jeroen van Hattum

Kalender met afbeeldingen Texel

Maak een verjaarsdagskalender die aansprekend is en die je daadwerkelijk kunt verkopen in de winkel.

Met die opdracht ging Esmeralda Jimmink (19) uit De Waal, werkzaam op een beschermde werkplek bij de Bonte Belevenis in Den Hoorn, ongeveer een jaar geleden aan de slag. Het was een opdracht om de eigen 'comfortzone' los te laten, naar buiten te treden en te horen van andere mensen welke tekeningen van haar bij hen in de smaak vielen.

Het vergde even een omschakeling in denken, maar het werkte. Aan de hand van de input die ze kreeg, ging Esmeralda verder ging met de productie van een aantal in de smaak gevallen tekeningen van een schaap dat elke maand iets bijzonders op Texel meemaakt. De volgende stap was het maken van uitsnedes in linoleum om de twaalf tekeningen van het schaap met de hand op de kalenders te gaan drukken. Een precisiewerk dat tijd en geduld vroeg, maar waar ze goed uitkwam.

De afgelopen tijd was ze bezig op de werkplaats van de Bonte Belevenis om de kalenders met de hand te drukken. Dat vroeg ook de nodige praktijkkennis, maar het eindresultaat lag afgelopen week op tafel: verjaardagskalenders die de Bonte Belevenis daadwerkelijk gaat verkopen. Esmeralda zelf was de laatste om te roepen dat ze wat bijzonders had gemaakt, maar vertelde er graag over. Sterker, ze was er zelfs gewoon trots op.