Afbeelding
Foto: job schepers

@TXL

"Ik kom altied weer terug"

"Het lijkt er op dat Jaap Vlaming, die al sinds het ontstaan van Texel in de raad zit, definitief afscheid neemt. Heeft hij mooi tijd om mij te vertellen over al zijn avonturen in Afrika."

- Job Schepers, 9 februari 2018 -

Grappig hoe woorden je binnen een jaar weer in kunnen halen. Ik was hier toch redelijk stellig van overtuigd. Jaap stond op plaats drie op de kieslijst van GroenLinks. Ik had hem gesproken in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen en hij had bewust gekozen voor een functie als commissielid. Als mentor voor de potentiƫle raadsleden Sander van Knippenberg en Elias Marseille zag hij een prima rol voor zichzelf weggelegd. Maar de verkiezingen pakten uitstekend uit voor GroenLinks en met twee zetels wist de partij zelfs een plaats te bemachtigen in het college.

Het tweede afscheid van Jaap Vlaming was voorbij voor het goed en wel begonnen was en zo kwam Jaap weer op de plaats terecht die hij tussen 1990 en 2002 en van 2012 tot 2018 ook al innam. Van de gesprekken over zijn avonturen in Afrika kwam het gelukkig alsnog. Niet een uurtje, een hele avond. Fotoboek na fotoboek werd op tafel gelegd. Jaap is een begenadigd verteller en het was geen moment saai.

We hebben het die avond niet over politiek gehad. Daarvoor was ik daar ook niet en dat soort dingen moet je gescheiden houden. Jaap begrijpt dat. Toen bekend werd dat Sander opstapte, zaten we op de redactie al wat namen te noemen. "Het zal toch niet echt....", maar jawel hoor. Alles lijkt er op dat Jaap dan eindelijk is ontsnapt uit de gemeenteraad, maar op een manier die hij zelf vast ook niet had verwacht.

Wordt het zijn laatste kunstje? Normaal-leadzanger Bennie Jolink zong al "Ik kom altied weer terug". Dat idee krijg ik ook altijd een beetje bij Jaap Vlaming. Ik wens hem heel veel succes als wethouder en zie uit naar de persmomenten.

Job Schepers