Jaap Vlaming wordt de nieuwe wethouder voor GroenLinks.
Jaap Vlaming wordt de nieuwe wethouder voor GroenLinks. Foto: Jeroen van Hattum

Jaap Vlaming: weloverwogen politicus met kennis van zaken

Hij nam als raadslid in 2002 en in 2018 al twee keer afscheid van de Texelse politiek. Eind deze maand wordt hij wethouder voor GroenLinks.

De politieke loopbaan van Jaap Vlaming uit Den Burg nam afgelopen week een onverwachte wending nadat partijgenoot Sander van Knippenberg zijn vertrek aankondigde. Bijna dertig jaar nadat hij zijn opwachting maakte in de Texelse politiek wordt hij wethouder.

De 72-jarige Vlaming zat van 1990 tot 2002 al drie periodes in de gemeenteraad toen hij formeel afscheid nam en koninklijk werd onderscheiden voor zijn inzet. Vlaming bleef op de achtergrond actief voor zijn partij, totdat hij eind 2012 opnieuw tot de gemeenteraad werd geroepen nadat Rikus Kieft zijn afscheid als raadslid had aangekondigd.

Vlaming zou tijdelijk in de raad blijven, maar kreeg de smaak weer te pakken en was in 2014 bij de verkiezingen lijsttrekker van GroenLinks. Eind maart 2018 nam hij opnieuw afscheid als raadslid, al was toen al wel duidelijk dat dat niet lang zou duren. Toen Sander van Knippenberg op 7 mei wethouder werd, kwam Vlaming als nummer drie op de kieslijst van GroenLinks weer in de raad. Een wethouderschap lag niet in de lijn der verwachtingen, maar die positie kwam vrij, toen Van Knippenberg deze week bekendmaakte te stoppen. Het is voor GroenLinks de tweede keer dat tijdens deelname aan het college voortijdig een wethouder moet worden vervangen. De eerste keer was in 2007 toen wethouder Peter Bakker als gevolg van ziekte een stap terug moest doen en Rikus Kieft tijdelijk zijn vervanger werd in het college. Overeenkomst tussen toen en nu: GroenLinks weet als kleinste regeringspartij op Texel snel voor vervanging te zorgen.

Hoe Vlaming als wethouder te werk zal gaan, is vooralsnog de vraag. Als raadslid staat hij bekend als iemand die soms lang van stof kan zijn, maar ook als iemand die weet waarover hij praat, weloverwogen is en woorden spreekt die hout snijden. Vlaming heeft een uitgebreide dossierkennis, kent politiek het klappen van de zweep en hij heeft door zijn lange staat van dienst veel ontwikkelingen op Texel vanaf het begin meegemaakt.

Hij was voorheen ontwikkelingswerker waarbij hij geregeld naar Kameroen ging. Hij is tevens bekend van het kweken van unieke rabarbersoorten en hij maakt zich hard voor het gebruik van producten uit de Derde Wereld. De nieuwe wethouder wordt op 24 januari tijdens een extra raadsvergadering geïnstalleerd.