Els de Ridder en Jan Schaap delen mokerslag uit in Bethel
Els de Ridder en Jan Schaap delen mokerslag uit in Bethel Foto: Klaverjassen Bethel

Toppers onderuit in klaverjascompetitie

In de veertiende ronde van de competitie gaven alle toppers niet thuis; de hele top vier eindigde onderin. Bart Weijdt en Willem Koomen waren wel op dreef en wonnen de veertiende ronde.

Het zat bij de top-4 van het algemeen klassement deze week niet mee. Zij kwamen allemaal niet verder dan scores tussen de 5500 en 5700 punten en zagen daardoor de verschillen met de concurrentie kleiner worden. Het komt niet vaak voor dat de hele top het laat afweten. Gerda en Freek Veeger blijven toch riant eerste in het klassement en ook Hans Westdorp en Meijert Laan blijven ruim tweede. Daaronder schuift alles dicht naar elkaar toe, met Carlo Bos en Cees Vinke als nieuwe nummer drie.

Bart Weijdt en Willem Koomen haalden de hoogste score in deze ronde met 7251 punten. De rondewinst kwam opvallend gelijkmatig tot stand met allemaal scores tussen de 1740 en 1880 punten. Weijdt en Koomen hopen de opmars naar boven ingezet te hebben, zij stijgen van twaalf naar elf in het klassement. Petra Brands en Piet Kikkert hervonden zich na een mindere week en maakten in deze ronde het verloren terrein helemaal goed. Kikkert en Brands, toch al buitengewoon goed op dreef in dit seizoen, begonnen met scores van 2270 en 1974 maar kregen daarna flink klop van de rondewinnaars. Het goede herstel met 1677 punten leverde in totaal 7169 punten op. Zij stijgen van tien naar zeven in het klassement. Lieuwe van der Veen en Co Koomen zetten hun opmars voort door de derde plaats te halen. De avond verliep wisselvallig, maar de twee hoge spelletjes (2096 en 1970) zorgden toch voor 6905 punten. Van der Veen en Koomen stijgen van zes naar vijf en zitten daarmee in de brede subtop.Carlo Bos en Cees VInke profiteerden optimaal van het falen van de top. Zelf werden zij vierde met 6362 punten. Zij stijgen van vier naar drie in het klassement. Bas Tromp en Frans Stark slagen er dit seizoen na een goede start niet in, hun stempel om de strijd in de top te drukken. Zij werden deze keer vijfde met 6238 punten en blijven op de achtste plaats staan.

Het gemiddelde was erg laag met 6170 punten, de op één na laagste score van dit seizoen. Het aantal marsen was met 22 min of meer gemiddeld.