Sander van Knippenberg tijdens zijn installatie als wethouder op maandag 7 mei 2018.
Sander van Knippenberg tijdens zijn installatie als wethouder op maandag 7 mei 2018. Foto: Jeroen van Hattum

Wethouder vertrekt in belang van dochter

Acht maanden lang heeft het wethouderschap van Sander van Knippenberg uit Den Hoorn geduurd. Van Knippenberg kiest volgens GroenLinks voor het vaderschap van zijn uitzonderlijk hoogbegaafde dochter.

Zij volgt sinds kort onderwijs in Utrecht, omdat er volgens Van Knippenberg voor haar in de regio niet direct passend onderwijs is. Het is volgens hem niet te combineren met goed vaderschap. Zijn vertrek komt niet volledig uit de lucht vallen: in december legde hij al een deel van zijn taken als wethouder neer (jeugdhulp en GGD) om te voorkomen dat de indruk zou kunnen ontstaan dat werk en privé door elkaar zouden lopen.

De 39-jarige Van Knippenberg vestigde zich in 2016 samen met zijn vrouw en hun dochter op Texel. Van Knippenberg wilde politiek actief worden en kwam eind 2017 op de kieslijst van GroenLinks. Aanvankelijk stond hij derde, maar tijdens een ledenvergadering werd hij als lijsttrekker gekozen. Donderdag 29 maart 2018 werd hij geïnstalleerd als raadslid en maandag 7 mei 2018 werd hij - door deelname van GroenLinks daan de coalitie met Texels Belang en VVD - als wethouder geïnstalleerd.

Als wethouder kreeg Van Knippenberg onder meer te maken met het 60-jarig bestaan van De Bolder en hij verrichtte op 9 oktober officieel de start van de nieuwbouw van de nieuwe sporthal in Den Burg. Een van zijn grootste kluiven was het vlot trekken van het proces van het Onderwijscentrum. Bedoeling was dat de raad een half miljoen extra beschikbaar zou stellen om de bouw door te laten gaan. De raad koos uiteindelijk voor volledige nieuwbouw in plaats van een schoolgebouw dat deels in de OSG zou worden gevestigd.

Als wethouder ontraadde Van Knippenberg de raad sterk om voor volledige nieuwbouw te gaan, maar tegelijkertijd liet hij de raad ook wel erg veel ruimte om toch wat anders te doen dan het college adviseerde. De geboden ruimte werd opgevat als een gebrek aan ervaring met de politiek.

Onder zijn verantwoordelijkheid werd Texel verder aangewezen als gemeente waar het IJslands Model wordt ingevoerd (bedoeld om het drankgebruik terug te dringen) en Van Knippenberg zette zich in voor de schuldhulpverlening. Hoewel hij niet bij elke Texelaar even bekend was, zette hij zich in aanloop naar de verkiezingen in voor persoonlijk contact met Texelaars. Samen met Jaap Vlaming en Elias Marseille was Van Knippenberg meermalen op pad om bij mensen thuis aan te bellen en rechtstreeks van hen te horen wat zij verwachtten van de politiek. Volgens de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (APPA) heeft de vertrekkend wethouder recht op een wachtgeld van twee jaar, omdat hij langer dan drie maanden in functie is geweest. Dat is landelijke wetgeving. Wethouders bouwen geen rechten voor ww op. De wet geldt ongeacht de reden van vertrek en is bedoeld om wethouders zekerheid te bieden voor het geval er onverwacht een einde aan hun loopbaan komt.

In een persbericht van GroenLinks zei Van Knippenberg uit te kijken naar een volgende baan waarin werk en privé meer met elkaar in balans zijn. Hij was voordat hij op Texel kwam actief in de IT aan de overkant. Burgemeester Michiel Uitdehaag zei het desgevraagd dapper te vinden dat Van Knippenberg de keuze maakt voor het vaderschap.