Noortje de Bruijn-Roll in haar favoriete rol als 'trouwmevrouw'.
Noortje de Bruijn-Roll in haar favoriete rol als 'trouwmevrouw'. Foto: Magda Brommersma

Presentatrice en 'trouwmevrouw'

'Trouwmevrouw' noemde Noortje de Bruijn-Roll uit Oudeschild zichzelf het liefst. En zo stond ze ook het meest bekend op Texel sinds ze in 2001 ambtenaar van de burgerlijke stand werd.

Landelijke bekendheid verwierf de op 4 januari overleden Noortje als TV-presentatrice van de NOS. Van 1973 tot 1988 kondigde ze programma's aan op televisie en was ze presentatrice van onder meer bedrijfsfeesten en beurzen. Dankzij haar passie voor zeilen kwamen zij en haar man George de Bruijn in die tijd al regelmatig in de jachthaven in Oudeschild. De liefde voor Texel groeide en begin jaren negentig vestigden de twee zich definitief op het eiland.

Noortje kwam, volgens gegevens van Beeld en Geluid in Hilversum, bij toeval bij de televisie terecht. Ze begon als stewardess bij Martinair en werkte op een dag als stewardess in een vliegtuig dat de NOS had gecharterd. Aan boord kwam Noortje in contact met Carel Enkelaar, voormalig hoofd van de TV-programma's van de NOS. Hij nodigde Noortje uit voor een screentest, waarna ze door de selectieprocedures kwam en presentatrice werd. Ze kwam eveneens op tv bij de landelijke intochten van Sinterklaas en uitzendingen van Koninginnedag. In 1988 kwam er een eind aan haar werk op televisie toen de NOS besloot te stoppen met aankondigen van programma's door presentatoren.

Na haar verhuizing naar Texel bleef Noortje actief als 'lady speaker' voor bedrijven en bijeenkomsten. Dat was zowel op het eiland zelf als aan de overkant. Als 'trouwmevrouw' was ze zeer betrokken bij de echtparen die ze trouwde en maakte ze werk van de huwelijksvoltrekking, waardoor ze een geliefd trouwambtenaar was. Ze nodigde aanstaande echtparen altijd bij haar thuis uit en bakte dan meestal een appeltaart om de sfeer ontspannen en gezellig te maken. Getuigen kregen ook altijd het verzoek een persoonlijk woordje tot het bruidspaar te richten. Ze voltrok in totaal 379 huwelijken.

Na haar verhuizing naar Texel hield ze contact met haar collega-omroepsters die als de 'Gouden Meiden' nog regelmatig bij elkaar kwamen en via Noortje ook geregeld Texel bezochten. Noortje de Bruijn-Roll is 74 jaar oud geworden.