Hendrien Landeweer tijdens Alpe d'HuZes.
Hendrien Landeweer tijdens Alpe d'HuZes. Foto: Aangeleverd

"Sluftertrap op en neer lopen om te trainen voor Alpe d'HuZes

Het begin en het laatste stuk zijn altijd het zwaarst, maar met de steun van de mensen langs de kant lukt het elke keer weer om boven te komen.

Hendrien Landeweer uit Den Burg doet sinds 2012 jaarlijks mee aan Alpe d'HuZes in Frankrijk om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding voor onderzoek naar de bestrijding van kanker. Dit jaar doet ze voor de achtste keer mee om lopend de 'Nederlandse berg' Alpe d'Huez te beklimmen.

Hendrien is niet alleen deelnemer, maar ook al diverse jaren vrijwilliger bij het evenement. "Ik zit in team Kaarsen dat elk jaar zevenduizend kaarsen langs de route zet ter herdenking van mensen die kanker hebben gehad. Ik sta bij de tafels waar mensen kaarten kunnen maken om bij de kaarsen neer te zetten. Ik ben daar voor de mensen die behoefte hebben aan een gesprek."

Zoals vrijwel iedereen kwam Hendrien als gevolg van persoonlijke ervaringen met de ziekte in aanraking met Alpe d'HuZes. In haar vorige woonplaats was ze voorzitter van de plaatselijke afdeling van KWF, ze was landelijk actief voor KWF en vrijwilliger bij de 'bomen-voor-het-leven-dag' van het KWF waaruit in de Flevopolder het Koningin Wilhelminabos is ontstaan ter nagedachtenis aan mensen die kanker hadden. "Daar voerde ik ook gesprekken met mensen die op dat moment hun verdriet wilden delen." Ze begeleidde eveneens een aantal jaar wandeltrainingen in aanloop naar de Alpe d'HuZes. De komende Alpe d'HuZes is van 2 tot 7 juni en Hendrien is inmiddels in training. "Ik ga geregeld de Sluftertrap op en neer en ook op de boot is het trappen lopen. Tijdens de wandeling van Le Bourg d'Oisans naar de top van de Alpe d'Huez ben je gemiddeld negen procent aan het stijgen."

Hendrien heeft sinds het begin in 2012 inmiddels tussen de €35.000,- en €40.000,- opgehaald voor onderzoek naar kanker. "Je doet het om snellere diagnoses voor elkaar te krijgen, voor elegantere behandelingen en om de kwaliteit van leven te verhogen." Zondag 27 januari houdt ze van 17:00 tot 20:00 uur een benefietdiner in de werkplaats van Johan Tromp om geld voor de komende Alpe d'HuZes op te halen. Op www.opgevenisgeenoptie.nl heeft ze haar eigen pagina en ze is bereikbaar via hendrienlandeweer@gmail.com. Ze kijkt er naar uit om weer mee te kunnen doen. "Samen met de andere vrijwilligers vorm je in die week min of meer een familie. De rest van het jaar spreek je elkaar amper, maar in die ene week ben je er weer met en voor elkaar."