Duurt Holman:
Duurt Holman: "Het licht is hier altijd anders; zowel de kleur van de zee als van de lucht." Foto: Jeroen van Hattum

Texel is tegenwicht van werk en drukte

Wat is je favoriete plek op Texel?

Het strand en dan met name het stuk tussen Kaap Noord en de vuurtoren. In de praktijk lukt het helaas niet, maar het liefst loop ik hier elke dag een rondje. Het licht is er altijd anders; zowel de kleur van de zee als van de lucht. Het weer, tij en stroming bepalen heel direct hoe je dit stukje strand elke keer anders ervaart. Een extra plus is de vuurtoren en de gezelligste strandtent van Texel, waardoor ik hier graag kom.

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Een dikke tien jaar geleden verhuisde ik met mijn toenmalige gezin van een buitenwijk in Amersfoort naar het buitengebied van De Cocksdorp. We kwamen al regelmatig op het eiland voor vakantie of voor een weekend. We hadden allemaal op onze eigen manier behoefte aan meer ruimte en meer lucht. Ik vond en vind het geweldig dat je op Texel altijd prachtige luchten hebt en ik geniet van de openheid in het landschap. De kinderen zijn inmiddels het huis uit en studeren: Milan in New Orleans en Luna in Utrecht. Mijn partner Esmir en ik verdelen onze tijd tussen haar huis in hartje Amsterdam en mijn huis in de openheid van de polder. The best of both worlds, zeg ik altijd.

Onze cultuur bepaalt wie we zijn en wat onze identiteit is

Wat heb je door de jaren heen voor radio en televisie gedaan?

Ik heb het tv vak geleerd bij John de Mol Producties, inmiddels meer dan 25 jaar geleden. De 5 Uur Show was mijn eerste programma. Daarna werkte ik bij Palazzina Productions en was ik medeoprichter van Tuvalu Media. Hoogtepunten uit die tijd zijn Ali B op Volle Toeren, DNA Onbekend en de reisserie City Cabs. Voor die laatste serie, voor Discovery Channel, reisde ik de hele wereld over: van Teheran tot Tokio. Een geweldige tijd.

Wat doe je momenteel voor televisie?

Een klein jaar geleden ben ik een nieuw bedrijf gestart: Fish on a Bike. We maken veel online content, bijvoorbeeld voor de krant Het Parool. Ook produceerden we een documentaire voor BNNVARA. De televisiemarkt wordt er niet makkelijker op: de advertentiemarkt loopt terug en op de publieke omroep is enorm bezuinigd door de politiek. Onterecht vind ik. De NPO wordt nogal eens weggezet als 'links' en een 'reisbureau voor de presentatoren', terwijl er enorm veel prachtige programma's worden gemaakt. De kwaliteit is echt heel hoog, terwijl Nederland een van de goedkoopste publieke omroepen van heel Europa heeft.

Wat doe je verder zoal op het eiland?

Texel biedt mij vooral het tegenwicht van mijn werk en van de drukte van de stad. Ik kom hier tot rust, kan lekker skarrelen in de tuin, of loop een rondje op de golfbaan. En ik ben betrokken bij de Adviescommissie Cultuurbeleid van de gemeente Texel. M'n vader woont bij mij op het erf in een soort kangoeroewoning – hij maakt prachtige kunst. Ook heel bijzonder en fijn om hem zo dichtbij te hebben. En als ik wil, zet ik m'n muziek op standje 10. Niemand die het hoort...

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Texelaars zijn heerlijk ondernemend, hebben een open mind en zeggen waar het op staat. Of het nou leuk is of niet. Daar hou ik van.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De saamhorigheid. Ik vind het bijvoorbeeld mooi om te zien hoe ieder op z'n eigen manier in actie komt voor iemand als Rob Daalder.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Mensen hebben soms al snel hun mening klaar. Zo is er bijvoorbeeld veel kritiek op en weinig vertrouwen in de politiek. Dat las je laatst ook terug in het onderzoek van TipTexel. Ik denk dat het beter zou werken als mensen soms iets meer luisteren en iets minder praten.

Wat is er zonde aan Texel?

Geen idee.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Kunst en cultuur. En dan in de breedste zin van het woord. Dus van het Texelse landschap met boetjes en schapen tot en met het muziekonderwijs op de lagere school. Van Sommeltjespop, Kaap Skil, Ouwe Sunderklaas tot beeldende kunst. Soms denken we dat geld, werk en status belangrijk zijn, maar uiteindelijk bepaalt onze cultuur wie we zijn, wat onze identiteit is en waar we voor staan.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De mensen achter Texel Kijken en Luisteren. Met weinig middelen verzorgt dit team elke keer echt Téxelse televisie voor een behoorlijk groot publiek. Misschien weet niet iedereen dit, maar alle uitzendingen zijn via Facebook of Youtube terug te kijken.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Toerisme is een levensader voor Texel. Als we met z'n allen blijven zorgen voor een redelijke balans tussen de drukte van het (massa)toerisme en de eigenheid van het eiland, zie ik de toekomst zonnig tegemoet. Ik moet wel eens glimlachen om Texelaars die het 'te druk' vinden op het eiland. In perspectief met de drukte in de Jordaan, waar ik woon in Amsterdam, valt dat reuze mee.

Wat doe je over vijf jaar?

Poeh. Ik hoop dat ik dan nog steeds gezond en energiek ben. Misschien staat mijn professionele tv-leven dan op een iets lager pitje en heb ik wat meer tijd voor het eilandleven.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Bob Markus. Samen met zijn vrouw Kittie heeft hij een prachtig huis met atelier: De Wijde Blick. Ik kom er graag aanwaaien, het zijn echt schatten van mensen. Bob houdt van skarrelen en van lekker eten, net als ik. Hij is altijd wel met iets bezig. We delen een hobby: taxidermie, het opzetten van dieren. Op dit moment is hij bezig met een papegaaitje en ik met een parkiet. Echt een precisiewerkje. Ze zijn bijna af, dus dat eten moeten we binnenkort maar weer eens doen.