"Toeristen die het belang van een schone Slufter zien." Foto: Daniella Ernsting Koorn

Opruimtoeristen

Daniella Ernsting Koorn heeft zich dit weekend gestoord aan de communicatie richting toeristen die vrijwillig wilden opruimen in De Slufter. De oud-Texelse uit in een ingezonden brief haar zorgen.

Beste Texelse politieke partijen, Hierbij vraag ik aandacht voor de weigering bij de gemeente Texel. Om na melding op vrijdag van zeer veel zwerfafval na ondergelopen Slufter. En dat dit toch al ervaring bekende informatie zou moeten zijn voor de gemeente Texel. Spreek ik zaterdagmorgen toeristen die vrijdag hun hulp hebben aangeboden bij de gemeente Texel. Als wandelaars/ vogelliefhebbers wilden zij graag helpen om plastic en dergelijke op te ruimen. Zij hebben te horen gekregen dat dit niet nodig was. Want Texel was schoon!?!

Vrijdag Staatsbosbeheer gebeld over het vele zwerfafval in De Slufter wat velen willen opruimen. Gevraagd hoe zij staan ten opzichte van het bij zeer veel kustplaatsen succesvolle "Doe mee,verlos de zee". Hier hadden zij tot mijn totale verbijstering nog nooit van gehoord. Texel heeft het meeste strand en een uniek natuurgebied De Slufter. En dan is dit prachtige Nederlandse initiatief ook naar de Franse kust gegaan. Om daar ook een bewezen hulpmiddel tegen de plastic soep te zijn. In de afgelopen tien jaar zie en spreek ik op Texel velen startende opruimers. Tevens opruimers van verschillende nationaliteiten,Texelaars die tientallen jaren opruimen.

De inzet en samenwerking voor schoner Texel is prachtig om te zien. Vrijwillige opruimers die de kennis van bijvoorbeeld "Doe mee, verlos de zee" uit ervaring van de velen kustgemeenten kennen en zien dat zij keer op keer vroegtijdig moeten stoppen met opruimen door gebrek aan prullenbakken. Anders kunnen andere toeristen die er langs komen in die prullenbakken hun afval niet kwijt. Zij zouden graag een centrale grote kuubskist met deksel zien, waarin het afval kan worden achtergelaten. Zouden jullie je als Texelse politieke partijen hierin willen verdiepen. Jullie kunnen als Texelse gemeenteraad hierin veranderingen aanbrengen.

Daniella Ernsting Koorn

Geboren en getogen Texelse.

Afbeelding