De vertegenwoordigers van de European Movement International uit Brussel die de afgelopen dagen op Texel waren.
De vertegenwoordigers van de European Movement International uit Brussel die de afgelopen dagen op Texel waren. Foto: Jeroen van Hattum

Texel in april drie dagen lang hart van Europa

Goede verbindingen met Schiphol, goed bereikbaar per spoor, een eigen vliegveld, ervaring met grote evenementen en veel voorzieningen voor gasten.

Het waren voor de European Movement International in Brussel enkele aanleidingen om van donderdag 11 tot en met zaterdag 13 april op Texel het festival Democracy Alive te houden. Dat moet dé verkiezingsbijeenkomst van Europa worden in aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement die van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei worden gehouden.

Vertegenwoordigers van de European Movement (een organisatie om de democratie in Europa te bevorderen) waren afgelopen week op Texel om met diverse partijen en organisaties te praten over het aanstaande festival. De European Movement verwacht dat daar circa vijfduizend mensen op af komen (in de leeftijd van 18 tot 35 jaar) om met Europese politici in gesprek te gaan. Centrale plek wordt de Groeneplaats in Den Burg waar een tent voor 450 mensen komt te staan met een hoofdpodium. Verspreid door het centrum komen meerdere locaties waar wat gebeurt en er komen foodtrucks voor de bezoekers te staan.

Volgens Mads Hvid, hoofd projecten van de European Movement is het de bedoeling dat tal van Europese politici naar Texel afreizen, evenals vertegenwoordigers van vakbonden en werkgeversorganisaties. Er gaan ook uitnodigingen naar staatshoofden en regeringsleiders in Europa. Het programma van het festival is nog niet vast omlijnd, daar wordt aan gewerkt. Er is al wel een website (www.democracyalive.eu) waarop het festival wordt aangekondigd en waarop over het belang van contact tussen Europese politici en bevolking wordt geschreven. Texel heeft prominente plek op de website als een eiland waar je vanuit Brussel snel kunt zijn, waar de omgeving totaal anders is en waar je even volledig aan de 'Brussele bubble' kan ontsnappen.

Het kwam in de zomer van 2018 tot eerste contacten tussen Texel en de European Movement toen de Brusselse organisatie meerdere eilanden in Europa aan het verkennen was. De VVV zette er samen met het gemeentebestuur meteen serieus op in om Texel gastheer te laten zijn, waarna bij de European Movement het besluit viel het verkiezingsfestival van Europa op Texel te houden. De organisatie wilde graag een eiland; daar zijn in Scandinavische landen goede ervaringen mee opgedaan. Mads Hvid: "Het voordeel van een eiland is dat je na een debat niet meteen naar huis kan, maar nog even blijft."

Het mes snijdt aan twee kanten: de Europese politici hebben een mooie locatie voor de verkiezingsbijeenkomst en Texel kan zich profileren bij een jonge doelgroep in Europa. Volgens Hannah Rickard, hoofd evenementen van de European Movement, zijn de vijfduizend mensen die verwacht worden mensen die veelal zeer actief zijn op social media. Vertegenwoordigers van de European Movement zijn vanaf nu om de paar weken op het eiland om verdere voorbereidingen voor het festival (onder meer veiligheid, logistiek, eten en drinken en overnachtingen) te treffen. Er worden gesprekken gevoerd met Google en Youtube om het festival live op internet uit te zenden.

Er zijn in aanloop naar de Europese verkiezingen tal van verkiezingsbijeenkomsten. Volgens de European Movement heeft het Europees Parlement de kaarten op Democracy Alive gezet als dé bijeenkomst van de verkiezingen.